Elektromos népautót gyárthat a Dacia

A fapados autók mintájára jönnek az olcsó villanyautók? Állítólag a Dacia is beszáll az e-autó-bizniszbe.

Brit újságok tudni vélik, hogy a Renault-Nissan szövetség elektromos technológiáját felhasználva a Dacia is megépítené a maga villanyautóját. A csoport két platformon is túllépett a közelmúltban: a Renault Zoe kisautó új akkukat kapott, és az első generációs Nissan Leaf is nyugdíjba vonult. Bármelyikük technikája alkalmas volna arra, hogy egy nem túl elavult, ellenben rendkívül költséghatékonyan gyártható elektromos járművet építsenek fel rá. Az Auto Express a cég európai elnökét, Jean Christophe Kuglert idézte: „Maradunk megdöbbentően megfizethetőek, nem változik a márka pozíciója. A technológia készen vár bennünket a polcon, nem kell alkudoznunk – ez az előnye annak, hogy egy nagyobb csoport tagjai vagyunk.”

És hogy mikor érkezhet az olcsó e-autó? Kugler szerint csupán három-négy év előnyben vannak hozzájuk képest a szövetség első vonalbeli márkái – azaz akár a közeljövőben piacra kerülhet a villamos Dacia. Hogy pontosan mikor, az a költségek alakulásától függ. „Megvárjuk, amíg megfizethető lesz. Amint készen állunk rá, és vevőink is készen állnak rá, elindulunk.” A villamosítás mellett a Dacia az autonóm mobilitásba is belekóstol, bár nagyon alapszinten: igaz, a vevőkör számára már a távolságtartó tempomat is hatalmas minőségi ugrást jelentene, írja a vezess.hu. 

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.