Elektromos lehet a leggyorsabb autó

A Rimac Concept One lehet a világ egyik leggyorsabb, egyébként elektromos autója, ha a projektben előrevetített specifikációk igazak. A CNN képes összeállítást készített a modellről. A fiatal, díjnyertes horvát tervezője, Mate Rimac szerint a világ két leggyorsabb szuperautóját kivéve az összeset lenyomja majd gyorsulásban.

Az elektromos autókra évekig inkább belvárosi kisautóként tekintettünk, a neveik is ezt sugallták: Leaf (levél), Buddy (haver) vagy éppen Spark (szikra). Mindez megváltozhat, ha Rimac autóit tényleg elkezdik gyártani. Az először 2011-ben bemutatott elektromos autó gyorsabb lehet, mint a Bugatti Veyron: 1018 lóerős, 2,8 másodperc alatt gyorsul nulláról száz kilométer per órára, csúcssebessége pedig 305 kilométer per óra. Egyetlen töltéssel 600 kilométert bír. Rimac mindig is meg akarta mutatni, hogy a elektromos autók is lehetnek olyan erősek, mint benzines társaik. A kocsi motorjának tervezője két hobbiját, az autókat és a technológiát egyesítette ebben a modellben. Rimac még a főiskolán vett magának egy BMW-t kevesebb mint 1000 euróért (300 ezer forintért). Átépített autójával akkor rekordot döntött: a mai napig övé a negyed mérföldön legjobban gyorsuló elektromos autó. Még néhány rekord után összefogott a fiatal autótervezővel, Adriano Mudrival: új célja egy benzines társaival is minden tekintetben versenyképes elektromos autó. Rimacék állítólag a szokásos 1-5 milliárdos tervezési büdzsé 0,1 százalékából rakják össze a Concept One-t. A szaksajtó is jól fogadja a készülő autót, bár sokan hiányolják a benzinszagot és a motor hangját.

-

-

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdődik az elektromosítás a kaposvári flottában is

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.