Akár harminc elektromos jármű is érkezhet a megyeszékhelyre, egy részük még idén. Kiírta a buszbeszerzési eljárást Pécs.

Elektromos buszok beszerzésére pályázik Pécs

Akár harminc elektromos jármű is érkezhet a megyeszékhelyre, egy részük még idén. Kiírta a buszbeszerzési eljárást Pécs.

Még májusban döntött arról a pécsi városvezetés, hogy elektromos buszok beszerzésére pályázik. A szükséges forrást az előző uniós pénzügyi költségvetési ciklus maradványpénzeiből biztosítanák. Ahogy azt akkor lapunk is megírta, ha támogatják a fejlesztési tervet, akkor a város 24 elektromos buszt és az azok futásához szükséges infrastruktúrát (például akkumulátor-töltő állomásokat) vásárolhatja meg mintegy 2,5 milliárd forintért, önerő nélkül.

A Tenders Electronic Daily-n megjelent pályázatból viszont, amely kedden került fel a világhálóra, most az derült ki, hogy a tervezettnél több jármű is érkezhet. Pécs ugyanis mintegy 30 új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, midi és szóló autóbusz beszerzésére írt ki pályázatot. A darabszám attól függ majd, hogy a gyártó mekkora összeget kér egy járműért. A tender egyébként három részből áll, a jelentkezési határidő november 20-a. Problémát jelenthet viszont, hogy, bár a projekt zárásának ideje 36 hónap, a járművek egy részét már idén le kellene szállítani. Az idő rövidsége miatt kérdéses, hogy lesz olyan kivitelező, aki vállalni tudja a feltételeket.

Villanymeghajtású buszokat egyébként korábban már teszteltek Pécsett: 2013-ban kínai, míg 2014-ben magyar fejlesztésűt.

forrás: bama.hu

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.