Elektromos autókkal a Föld körül

A környezetbarát globális esemény a barcelonai Arco de Triunfo elől indul 2016. június 16-án.

A szervezők a Tesla európai központjában döntöttek az esemény megszervezéséről. Célok között szerepel többek között Rafael de Mestre, az első világkörüli elektromos verseny győztese által felállított rekord megdöntése. Az 80edays ELDURO 2016 versenyre 12 nemzetközi csapat jelentkezett. A csapatoknak 25 ezer kilométert kell teljesíteniük három kontinensen, 20 országot érintve. A MODULO elektromos busz is részt vesz az elektromos autók, főként Tesla-k mellett.

A ’80edays’ kihívás nagyköveteként csatlakozott az eseményhez Jutta Kleinschmidt, a Párizs-Dakar Rally első, és ez idáig egyetlen női győztese.

Barcelona, Spanyolország – Elkezdődött a visszaszámlálás az ’80edays’ indulásáig, miután Rafael de Mestre, a 2016-os futam fővédnöke és az elektromos autók számára szervezett első világkörüli verseny 2012-es győztese hivatalosan is bejelentette, hogy idén nyáron megrendezésre kerül az elektromos járművek eddigi legnagyobb megmérettetése.

A Tesla hollandiai Tilburgben található központjában született meg a döntés az ’80edays’ nagykövetei számára szervezett megbeszélésen 2015 novemberében, miután zöld utat kapott a rendkívül sikeres és áhított esemény második futama. 2016. június 16-án Barcelonából startol a futam az Arco de Triunfo elől.

Ezen a nyáron a világ legmerészebb csapatai próbálják megdönteni Rafael de Mestre rekordját, aki 2012-ben egyedül vezette körbe Tesla Roadster autójával a Földet, összesen 127 nap alatt – ezzel a történelem során ő az első, akinek sikerült kevesebb, mint 200 nap alatt megkerülni a Földet elektromos autóval. A versenyzőket de Mestre rekordja inspirálja, hogy ezúttal a barcelonai célvonalat 80, vagy annál kevesebb nap alatt érjék el.

A 2016-os ELDURO jelentkezési határideje lezárult: a 12 nevezett nemzetközi csapat készen áll, hogy történelmet írjon a tisztán elektromos járművekkel megtett állóképességi versenyen, amely a legnagyobb kihívást jelenti majd mind az elektromos járművek, mind a sofőrök számára, ezzel komoly üzenetet küldve az autóiparnak – miszerint a fenntartható technológia az előrevezető út. A tiszta, megújuló energia jövője a tét. Rafael de Mestre, a rally kezdeményezője és szervezője úgy véli, hogy az idei esemény fel fogja rázni álmából az autóipart.

“A ’80edays’ esemény körüli felhajtás nem véletlen, ugyanis nagyon sok ember hisz abban, hogy a jövő az elektromos autóké, és ez így is lesz. A 2012-es rally eredményeinek köszönhetően beigazolódott, hogy a világ bármely pontján lehetséges elektromos járművel közlekedni, ezzel csökkentve a saját karbon-lábnyomunkat. Reméljük, hogy az autóipar végre rádöbben, hogy az elektromos autók használatának nincsenek hátrányai, sőt!”

útvonal

A verseny során a résztvevők 25 ezer kilométert tesznek meg, az útvonal három kontinensen át összesen 20 országon keresztül vezet. A 2012-es 80edays GENESIS versenynek köszönhetően többen felismerték, hogy az elektromos járműipar akár a gépjármű-közlekedés motorjává is válhatna. Ennek sikerén felbuzdulva minden idők legmagasabb várakozása előzi meg az idei eseményt.

A legtöbb jelentkező sportos és gyors Tesla elektromos autókkal nevezett, a magyar csapat azonban nagyobb és nemesebb kihívás elé néz: megmutatják a világnak, hogy a környezetbarát járműveknek a tömegközlekedésben is megvan helye. Ugyanis a nemzetközileg is elismert magyar cég, az evopro mérnökei által kifejlesztett innovatív elektromos, kompozit szerkezetű Modulo busszal indulnak útnak.

Jutta Kleinschmidt a Párizs-Dakar Rally első, és egyelőre egyetlen női győztese is megtiszteli majd jelenlétével az ELDURO-t, mint az 80edays nagykövete: versenybíróként fogja felügyelni, hogy a versenyzők valóban követik-e a verseny szabályait a táv teljes hosszán.

A 2016-os ’80edays’ rally az állóképesség legnehezebb tesztje lesz az elektromos járművek és a csapatok számára egyaránt. A csapatoknak előre meghatározott ellenőrző pontokat kell érinteniük, ahol fákat is fognak ültetni az esemény során kibocsátott szén-dioxid kibocsátás ellensúlyozására. Útjuk során hőmérsékletet, sugárzást, és egyéb paramétereket is fognak mérni, hogy azokat majd össze lehessen hasonlítani a 2020-ban megrendezésre kerülő következő 80edays -ZERO- versenyen mért adatokkal.

Az ’80edays’ futam

Világunkban, ahol egyre nagyobb mértékű a károsanyag-kibocsátás, a fosszilis energia-függőség kritikussá, a klímaváltozás megállítása pedig égető szükségszerűséggé vált, a járműtechnológia fejlődésével új esélyt kaphatunk arra, hogy sokkal versenyképesebb és energiahatékonyabb közlekedést alakítsunk ki. Azonban a változáshoz tettek kellenek.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.