Elbukott a szélenergia ellenes kampány

A hírhedt milliárdos, Donald Trump alapítványa, melynek nemes célja, hogy Skóciában az összes szélerőmű építését betiltsák, egy plakátkampányt futtatott, melyet az Egyesült Királyságban betiltott a reklámszabványokért felelős hatóság.

A szóban forgó „társadalmi célú hirdetésen” egy rozsdás, lerobbant szélerőmű-farmot ábrázoló kép fölött az „Isten hozta Skóciában” feliratot olvashatjuk. A fotó alatt egy tiltakozás helyszínét és időpontját népszerűsítik, melyet a „skót vidék és tengerpart megmentésére” szerveznek. A rendezvény minden bizonnyal dugig lesz környezettudatos, széles látókörű emberekkel. A hirdetés arra is ösztönöz, hogy ezekből a „szörnyűségekből”  Alex Salmond skót miniszter 8,750 darabot akar építeni. A politikus és a milliárdos között feszült a viszony, mivel Salmond (aki mellesleg energetikai szakember is) fel mert szólalni az ellen, hogy Trump azért indította az alapítványt és a kampányt, mert fél, hogy 750 millió fontos (262,5 millárd forint) skót golfpályáján csökken a látogatók száma, akiket zavarnak a területen elhelyezett szélerőművek. A plakáttal egyébként akadnak apróbb problémák. Először is a képen látható szélerőművek nem Skóciában találhatóak, még csak nem is ugyanazon a kontinensen, hanem Hawaii-n, melyeket több mint 20 éves használat után kapcsoltak le. A Trump alapítvány azonban nem szeretné félrevezetni a közönséget, ezért a jobb alsó sarokban hangyabetűkkel feltüntették, hogy a kép nem Skóciában készült. Azt pedig nem támasztja alá semmilyen hivatalos adat, hogy a skót kormány 8,750 szélerőművet akarna építeni. Többek között emiatt is szabálytalannak találta a plakátot a reklámszabványokért felelős hatóság, és betiltotta terjesztését. Trump szerint a turbinák „megölnék” a skót turizmust, ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a VisitScotland utazási iroda felmérése szerint öt emberből négyet egyáltalán nem érdekel, hogy hány szélerőmű van az országban, ahova ellátogat.

Trump kampánya

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.