Egyre több új építésű társasház kap geotermikus energiát

Magyarországon idén ősszel több ilyen beruházás kivitelezési munkálatai kezdődnek meg.

A zöldépületek – és az azok iránti igény – egyre nagyobb számban jelennek meg a magyarországi ingatlanpiacon. A környezetbarát és energia-hatékony házak több mindenben is megmutathatják a hagyományos megoldásokhoz képesti előnyeiket. Tavaly január 1-e óta lépett életbe az energetikai osztályozásra vonatkozó új besorolási rendszer az épületek esetében, a dupla betűjelzés használata. A lehetséges besorolási osztályok így ‘AA+’ jelzéssel indulnak a leghatékonyabb kategóriától egészen a ‘JJ’-ig. A legmagasabb minősítést csak a legkorszerűbb, legjobb színvonalú épületek kaphatják meg, melyek energiaigénye minimális. Az új épületeknek 2020-tól minimálisan ‘BB’ besorolást kell elérniük, ami a „közel nulla energiaigénynek” felel meg.

Ám jelenleg is kivitelezés alatt áll olyan projekt, mely az igen előkelő AA+ besorolást kapta. A környezettel jó barátságban lévő, energia-hatékony, emellett a megújuló energiák hasznosítására épülő fejlesztések mind nagyobb arányt képviselnek a lakó- és irodaépületek szektorában. A zöldépület koncepciója egyre több mindent jelent. A megújuló energiák hatékony felhasználásán túl, egyre gyakoribb elvárás az is, hogy e-autó töltőállomás is megépüljön az épületben, vagy minden lakásba külön szabályozható, de központi rendszerre csatlakozó klímát telepítsenek. Magyarországon is egyre több, részben Európai Uniós pályázat érhető, azzal a céllal, hogy elősegítsék a megújuló és környezetbarát energiák terjedését. Egyre több közintézmény kap napelemeket, de megújuló energiákkal kapcsolatos forrásokra társasházak is pályázhatnak.

A geotermikus energia az új sláger

Szegeden és Budapesten is elindul idén ősszel egy-egy, geotermikus hőenergiát hasznosító társasházi projekt. A dél-alföldi városban mintegy félezer lakás épül úgy, hogy az majd a fő hőjéből nyer energiát, Budapesten pedig a IX. kerületben indul meg a kivitelezés a megújuló energia és a környezettudatosság jegyében. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.