Egyre több orrszavút ölnek meg illegálisan Dél-Afrikában

Jelentősen nőtt idén az orvvadászoknak áldozatul eső veszélyeztetett orrszavúk száma a Dél-afrikai Köztársaságban – jelentette az ország vadvédelmi hatósága.

A hivatal közlése szerint idén eddig 152 orrszavúval végeztek a vadorzók, 20-szal többel, mint tavaly egész évben. Egyedül az ország keleti részében található Kruger Nemzeti Parkban 65 fehér és 1 fekete orrszarvút lőttek ki illegálisan.
A nemzeti parkokat felügyelő hatóság közleménye szerint az orvvadászat elharapódzása a szervezett bűnbandák eddig példátlan bevonódását jelzi, és a “kifinomultság, a kegyetlenség, a precízió és a háttérben meghúzódó pénzügyi érdekek új szintjét tükrözi”.
Ázsiában az orrszarvú szarva állítólagos gyógyhatásai miatt keresett portéka, a Közel-Keleten többek között szertartásokon használt díszes tőrök markolatát készítik belőle.
Az orrszarvúfélékhez ma öt faj – szélesszájú vagy fehér, keskenyszájú vagy fekete, szumátrai, jávai és indiai – tartozik. A fajok a mérsékelten veszélyeztetett szélesszájú orrszarvún kívül mind végveszélyben vagy kihalófélben lévők.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.