Egyre nagyobb figyelem fordul a napenergiára

Az elmúlt években annyira lecsökkent a napenergiát hasznosító berendezések és megoldása ára világszerte, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség ügyvezető igazgatója, Maria van der Hoeven szerint már új lehetőségek nyíltak az iparág előtt, az áram- és a hőtermelésben egyaránt.

Kedvező esetben 2050-re ebből a forrásból származhat a világon előállított villamos energia legnagyobb hányada. Ez a globális áramtermelésen belül 16 százalékos arányt jelent, amire további 11 százalék rakódik a nap-alapú hőtermelés figyelembe vételével.

Ezzel évente több mint 6 millió tonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg, vagyis több az USA energia-iparának éves kibocsátásnál, és majdnem annyi, amennyi világszerte a fuvarozáshoz és a közlekedéshez kapcsolódóan felszabadul. A szegmens egyik legjelentősebb, minapi híre, hogy a kínai Solar Systems az oroszországi Tatársztánban lévő Alabugában épít napelemgyárat, közel egymilliárd dollárnyi beruházással. A kivitelezés jövőre indul, és a tervek szerint 2016-ban zárul.

A Solar Systems az idén már nyert tendereket Oroszországban, ezeknek köszönhetően összesen 175 megawattnyi naperőművet telepíthet három régióban, 2016 és 2018 közötti átadással. A technológia olcsóbbodása azért is kulcskérdés, mert a napenergia hasznosítása ma még jellemzően támogatás-igényes. A napelemes áramtermelést a beruházási támogatások mellett sok országban kötelező átvételi rendszerrel (KÁT), és az adott időn belüli megtérülést garantáló átvételi árral ösztönzik.

A szegmensen belül 2012-ben volt a hazai áttörés az ország első, nagyobb méretű (0,4 megawatt), újszilvási naperőművének átadásával, amelyet 2013-ban további négy hasonló követett. Hasonló ütemben szaporodtak a háztartási méretű naperőművek is. 2013. végére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak már 2,09 megawattnyi ilyen naperőművi kapacitásról volt tudomása, amit úgy értékelt, hogy a beruházási támogatás és a jelenlegi KÁT árak együtt megfelelően ösztönzik a nagyobb naperőművek megépítését.

A hivatal adatai szerint a háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített kapacitása az elmúlt öt évben szinte exponenciálisan nőtt: míg 2008 végén 107 darab ilyen naperőmű működött, együtt 363 kilowattnyi kapacitással, addig 2013 végén már 4855 darab volt, összesen több mint 31 megawattal. Ezeket döntően saját felhasználásra termelnek. A háztartási méretű naperőművek nagyobb előretörését segítte a rájuk vonatkozó szaldó elszámolás, vagyis az, hogy üzemeltetőiknek csak a hálózatról vásárolt, és az oda betáplált áram különbözetét kell kifizetnie.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.