Egyetemi hallgatók pályázhatnak klímavédelmi programokra

Klímavédelmi és fenntarthatósági pályázatokat hirdetett meg egyetemi hallgatók számára a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Csepreghy Nándor, a szervezet igazgatója csütörtökön Budapesten szándéknyilatkozatot írt alá a támogatásról Horváth Zitával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával. Az igazgató közölte, hogy a 153 millió forintos keretösszegből kutatási munkákat, gyakornoki programokat és külföldi ösztöndíjakat támogatnak. A Budapesti és Műszaki Egyetem környezetvédelmi, fenntarthatósági témával foglalkozó hallgatói már pályázhatnak, és tavasztól részesülhetnek ösztöndíjban. A gyakornoki programban részt vevőket pedig klímavédelemhez, fenntarthatósághoz kapcsolódó vállalkozások fogadják, költségeiket az alapítvány állja. A program harmadik és negyedik pillérében nappali képzésből már kikerült, de a tutoriális pályán maradt, bel- és külföldi kutatói ösztöndíjakra jelentkező szakértők pályázatait várják. Csepreghy Nándor szerint a klímaváltozás lehetséges hatásairól sokan beszélnek, de kevesen cselekszenek, noha mindenkinek lenne feladata. Az igazgató úgy véli, hogy Magyarországnak tudományos alapossággal készült megoldásokat kell adnia a környezeti kihívásokra válaszul. Horváth Zita helyettes államtitkár már rövid távon is kiemelkedő tudományos eredményekre számít. A program jelentősége túlmutat önmagán, hiszen a klímavédelmi problémák megoldásához, és a fiatal magyar szakemberek pályakezdéséhez egyaránt hozzájárul – tette hozzá.

A programhoz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Soproni Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csatlakozott. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre 4 éve a Magyarországról kivándorolt Balázs Miklós adományból. A 2013-ban elhunyt elektromérnök úgy rendelkezett, hogy az államfő fordítsa a felajánlott összeget a magyarok javára – olvasható az alapítvány honlapján.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.