Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Egy ökotudatos falucska története
Tudj meg többet: Bioenergia

Egy ökotudatos falucska története

A csereháti Homrogd általános iskolájában a régi gázkazán helyett egy korszerű, 300 kW-os faapríték tüzelésű kazánt állítottak üzembe.

Nemcsak a fűtési számla csökkent, de még munkát is tudnak adni helyi lakosoknak. A Cserehát dombvidék lankáin, a borsodi régió egyik legszegényebb területén található az a kis falu, Homrogd, ahol néhány hónappal ezelőtt nagy-nagy környezetvédelmi változtatásokat indított el az önkormányzat. Kis lépésekkel kezdődik minden nagyobb csoda, mondják és hogy példát mutassanak, több milliós beruházásra szánták el magukat: a helyi általános iskolában az öreg gázkazán helyén most egy új, csúcstechnológiájú, biomasszával működő gép áll. Talán nem passzolnak hozzá a falon található agyagtálak, és a csipketerítő sem emeli ki a fém csillogását, de a falu filozófiája az: úgy őrizzük meg a település falusias jellegét, hogy közben nem félünk a fejlődéstől sem.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megugrott a magyar áramfogyasztás

A bruttó hazai villamosenergia-felhasználás 2019-ben elérte a 45,66 terawattórát, 243 gigawattórával, 0,53 százalékkal bővült a 2018. évi 45,41 terawattóráról - olvasható a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. honlapján.