Egy napig csak a szél hajtotta Dániát

Egy teljes napig csak szélerőművekből származó áramot használt Dánia – írja a motherboard.vice.com. Az összes decemberben felhasznált dán áram 54,8 százaléka származott szélenergiából, karácsony hetében pedig, amikor az ipari fogyasztás alacsonyabb, 68,5 százalékra nőtt ez az arány.

Az év nagy napja december 21-e volt, amikor 102 százalékot regisztrált az Energinet (a központi áramszolgáltató), ez azt jelenti, hogy több szélenergiát termeltek, mint az ország aznapi egész áramigénye. Dánia ezzel a teljesítménnyel 2013 decemberében új szélenergia-rekordot állított be. Az egész évet nézve 11,1 milliárd kilowattóra áramot termeltek a szélerőművek, ez a 2013-as teljes fogyasztás egyharmada. A dán kormány terve, hogy 2020-ra az ország áramigényének felét megújuló energiaforrásokból biztosítsák. Az összkapacitásban egyébként a kínai, amerikai, spanyol, indiai és brit szélerőművek is megelőzik Dániát, de az összes fogyasztáshoz viszonyítva a dán szélenergia a világrekorder: az Egyesült Királyságban például 10 százalék a szélenergia aránya, a napi rekord 13 százalék.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.