Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Egy nap a szmogos Pekingben 21 szál cigaretta elszívásával egyenlő

Egy nap a szmogos Pekingben 21 szál cigaretta elszívásával egyenlő

Sokkoló adatokkal állt elő az egyik kínai lap, mely elszívott cigaretta-mennyiségre konvertálta át a kínai nagyvárosok levegőjének szennyezettségét.

A Hszinmin magazin adatai szerint a dél-kínai Kuangcsouban szabad levegőn töltött nap 25 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenlő hatással van az emberi szervezetre. A kínai főváros levegője 21 szállal egyenértékű egy-egy “ködös” napon, míg kátrányra konvertálva a kelet-kínai Sanghaj vagy Nanking levegője kevesebb, mint fél doboz, “csupán” kilenc szál elfüstölésével ér fel – írja az újság. A lap a pekingi Csinghua Egyetem professzorát idézi, aki úgy fogalmaz, ha a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék (PM 2,5), az úgynevezett finom porszemcsék koncentrációjának aránya eléri a 300-at, az ugyanazt a hatást váltja ki, mint 20 szál cigaretta. A finom porszemcsék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe jutnak, ahonnan felszívódnak és a keringésbe jutnak, emellett növelik a rák kialakulásának kockázatát is. A PM 2,5 aránya Pekingben január közepén a 755-öt is elérte, Sanghajban – az elmúlt hétvége pár órájának kivételével – idén még nem járt az “egészséges tartományban”, mely 50 alatti értéket jelöl.

A helyzet súlyával kapcsolatosan a légzőszervi betegségek vezető kínai specialistája, a Kínai Orvostudományi Szervezet elnöke, Csong Nan-san a központi televíziónak, a CCTV-nek úgy nyilatkozott: az elmúlt hetekben tapasztalható légszennyezés veszélyesebb, mint a több száz halálos áldozatot és több ezer megbetegedést eredményező atípusos tüdőgyulladás (SARS) volt 2004-ben. Utóbbi betegeit – fogalmazott a specialista -, legalább karanténba lehetett zárni, a kül- és beltéri levegőszennyezéstől viszont lehetetlen elzárkózni. Csong a következményekkel kapcsolatosan úgy fogalmazott: a szennyezés nem csupán a légzőszerveket érinti, de a szív- és érrendszerre, az agyi vércsatornákra és az idegrendszerre is hatással van.

Ajánlott tartalom

A Maldív-szigetek szennyezett vize a legrosszabbak egyike a világon

A Maldív-szigetek körüli vizekben az egyik legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon, aminek súlyos következményei lehetnek a sekélyvízi korallzátonyok élővilágára és fenyegetést jelenthet a szigetek lakóinak megélhetésére is.