Egy Fukusima által sújtott házaspár sorsfordító közösségi napenergia-projektbe kezdett

Okavara Sin és Tacuko biogazdálkodókként dolgoztak az elmúlt 30 évben. Saját biofarmjuk révén a vidéki élet a vérükben volt, hiszen ugyanabba a földbe vetettek, ugyanazt a földet szántották és aratták, mint felmenőik hat generáción át. Közvetlenül a fogyasztóknak árulták biozöldségeiket, és a közösségük nagyra értékelte a munkájukat.

Okavaráék nagyjából 45 km-re laktak a Fukusima Daiicsi atomerőműtől, és bár nagyon szerették otthonukat, azért elővigyázatosak voltak. Az 1986-os csernobili katasztrófát követően vettek egy sugárzásmérő készüléket. Aztán 2011. március 15-én – négy nappal a tragikus fukusimai balesetet okozó földrengés és cunami után –  megszólalt a készülék riasztója, és a sugárzás szintje emelkedni kezdett. Nem volt más választásuk: el kellett hagyniuk az otthonukat.

Végül azonban úgy döntöttek, hogy hazatérnek.

„Teheneink és csirkéink vannak; vissza kellett térnünk, hogy etessük őket. Nem hagyhattuk őket magunkra, nem költözhettünk el csak úgy” – nyilatkozták nekünk 2012-ben.

De a súlyos atomkatasztófa következményei mellett a saját mezőgazdasági vállalkozásuk jövőjével is szembe kellett nézniük. A termények szenyezettségétől való félelem miatt vásárlóik száma alaposan megcsappant, így még az is megfordult a fejükben, hogy végleg feladják a gazdálkodást.

Ám végül ahelyett, hogy hagyták volna, hogy a katasztrófa az egész életükre rányomja a bélyegét, továbbléptek. Magukért is, és a közösségükért és a gyermekeik jövőjéért is.

2013-ban megnyitották Esperi nevű bioboltjukat a Fukusima prefektúrában található agrárvárosban, Miharuban. A céljuk az volt, hogy újra életet leheljenek a környékbe, és létrehozzanak egy olyan közösségi teret, ahol az emberek összegyűlhetnek, és segíthetik egymást. Hiszen az „Esperi” eszperantóul azt jelenti: remény.

-

Ez azonban nem volt elég az Okavara házaspárnak. Így 2015 októberében útjára indították a „Napenergiát Fukusimának” nevű közösségi finanszírozási projektet, hogy napelemeket helyezhessenek el boltjuk tetején. És hogy mi volt a céljuk?

Nem sokkal később az emberek Japán- és világszerte elkezdtek adakozni, és nagyjából egy hónapon belül sikerült is összegyűjteni a 1,5 millió jennek (kb. 3,7 millió Ft) megfelelő célösszeget. A támogatóktól érkező üzenetek bátorítást jelentettek, és egyértelművé tették  Okavaráék számára, hogy a világ nem feledkezett el róluk.

-

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.