Egy éve történt: vörösiszap katasztrófa

Pontosan egy éve történt a katasztrófa, mely sokkolta egész Magyarországot. 3 halott, 60 sérült, több száz ideiglenesen lakás nélkül maradt ember.

 Mindez a kolontári vörösiszap katasztrófa eredménye. Az elmúlt egy évben folyamatosan jelentek meg hírek arról, hogy mi is történhetett pontosan, és ki a felelős. Szerencsére mára már szinte mindenre fény derült, és reméljük soha többé nem fog ilyen előfordulni. 2010.10.04.-én kaptuk a hírt, hogy átszakadt a kolontári timföldgyár vörösiszap tározója. A tudósítások szerint mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között elhelyezkedő Kolontárt. Körülbelül 50 ház vált lakhatatlanná. Ekkora katasztrófára még nem volt példa a megyében.

 

A vöröiszap a timföldgyártás mellékterméke, maró hatású anyag, mely nehézfémet tartalmaz, ami a légutakba, és az emésztőrendszerbe jutva mérgező. Timföldgyártással pedig a Magyar Aluminium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. foglalkozott a térségben. A katasztrófa után létrehoztak egy parlamenti vizsgálóbizottságot, hogy megtalálják a tetteseket. Nemrég, több mint 10 hónapos vizsgálódás után a bizottság jelentésben közölte, hogy a tettes a MAL, és a regionális Környezetvédelmi Hatóság. Következésképpen 135 milliárdos bírságot szabott ki a cégre a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Ez a lehető legszigorúbb bírságnak számít.  A katasztrófa egyik fő tanulsága az volt, hogy mindig készen kell állni egy esetleges katasztrófára. A MAL Zrt. csak háború és földrengés esetén kialakult gátszakadással számolt, és a kiömlő anyag mennyiségét is alábecsülték.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.