Dühöng az energiaforradalom – nyomás alatt az áram ára

Súlyos pozitív és negatív tanulságokat kínál Németország zöldenergia-programja az Obama-adminisztrációnak, amely éppen a napokban hirdette meg saját hasonló kezdeményezését. A németek immáron áramfelhasználásuk több mint negyedét megújuló forrásból állítják elő.

Azok a kormányok, amelyek át akarják állítani országuk energiatermelését a megújuló források felhasználására, jól teszik, ha alaposan tanulmányozzák a német tapasztalatokat. Ezek másfél évtized alatt halmozódtak fel azt követően, hogy Németország elhatározta: felgyorsítja gazdasága zöldebbé tételét – kezdi cikkét a Bloomberg. Az apropót az adta, hogy Barack Obama amerikai elnök a napokban hirdette meg saját zöldenergia-programját.

A német “Energiewende” (energiafordulat) a fejlett országok összehasonlításában a legambiciózusabb kezdeményezés a fosszilis tüzelőanyagokra épülő energiatermelés visszaszorítására, a megújuló források, elsősorban a szél- és a napenergia felhasználásának elterjesztésére. A program végrehajtása azonban nem volt fáklyás menet. Az Energiewende komoly politikai és praktikus kihívásokkal nézet szembe mondja Famke Krumbmüller, az Eurasia Group kutatóintézet szakértője.

Költségek

A programot jó párszor finomítani kellett, hogy végrehajtható legyen – teszi hozzá. Az első tanulság, amit a német vezetés a saját bőrén tapasztalt meg, a költségek elszállásának veszélye. Az energiafordulat alapja az úgynevezett feed-in tarifa, azaz az, hogy garantálják a zöldenergiával termelt elektromos áram átvételét, mégpedig oly módon, hogy ennek pluszköltségét sok kicsi részletben szétosztják a felhasználók energiaszámláira.

Ennek köszönhetően 2004 után sikerült lendületet adni a szélparkok és a napelemfarmok telepítésének, ám ezzel egyidejűleg elszállt az áram ára. A támogatásra fordított összeg a 2000-es egymilliárd euróról 2014-re 21 milliárdra nőtt. A németeknél csak a dánoknak kellett többet fizetniük az elektromos energiáért.

Berlin erre válaszul igyekezett megóvni a német ipart a versenyhátrányt jelentő magas energiaáraktól és visszavágta a megújuló források támogatását. A németek idén először kevesebbet fognak erre fordítani, mint egy évvel korábban. Az Obama-adminisztráció szerencsésebb helyzetben van, ugyanis a szél- és a napenergia ára rohamosan csökken, miközben a palagáz is besegít az energiaszámlák karcsúsításában – hangsúlyozza Krumbmüller.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.