Közel másfélszeresére nőtt tavaly az északi-tengeri német szélerőműparkok által termelt árammennyiség - közölte a Tennet hálózatüzemeltető vállalat.

Dübörögnek a németek szélerőművei az Északi-tengeren

Közel másfélszeresére nőtt tavaly az északi-tengeri német szélerőműparkok által termelt árammennyiség – közölte a Tennet hálózatüzemeltető vállalat.

A német szélerőműparkok az Északi-tengeren 16 terawattóra elektromos energiát termeltek tavaly, 47 százalékkal többet mint az előző évben. Ezzel a tengeri szélerőművek áramtermelése a múlt évben már meghaladta Berlin áramfogyasztását. A német szélerőművek áramtermelésének 17,3 százalékát adták tavaly a tengeri szélerőművek, az északi-tengeri szélerőművek pedig ezen belül 15,9 százalékot. A félév végén 1055 tengeri szélerőmű termelt áramot a német áramelosztó hálózatba. Az északi-tengeri szélerőműparkok áramtermelését a Tennet szállítja és táplálja be az országos távvezeték hálózatba. A kormány 2020-ig 6500 megawatt termelési kapacitás kiépítését tűzte ki célul. A Tennet 2019-re 7137 megawattra bővíti a beszállítási kapacitást az északi-tengeri szélerőművektől, 2025-re pedig 10 ezer megawattra.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.