Drónok felügyelhetik a naperőműveket

A teljesítménycsökkenések komoly bevételkiesést is jelentenek az üzemeltetőknek, ezért is fontos a különböző problémák kiszűrése.

Tudósok egy olyan mobil laboratóriumot akarnak kifejleszteni, amelynek segítségével már korán felismerhetők a napenergiás rendszerek üzemzavarai és teljesítmény-visszaesései. A Coburgi Főiskola számításai alapján az 5 százalékos vagy nagyobb teljesítménycsökkenés már kritikusnak mondható. Az okok sokrétűek és a jelenség gyakran egészen egyszerű dolgokra vezethető vissza. Az egyik ok például, ha a madárürülék túl hosszú ideig van egy napelemen, akkor úgynevezett forró pontok alakulnak ki, amelyeknél a modul különösen túlmelegszik és ezáltal veszít a teljesítményéből. Az ilyen jellegű problémákat elsősorban egy hőkamerával lehet felderíteni. A Coburgi Főiskola munkatársai azt találták ki, hogy egy drónnal repülnek végig a napenergiás rendszerek felett és láthatóvá teszik a hőmérséklet-különbségeket. Bernd Hüttl, az intézmény projektvezetője kijelentette, hogy elsősorban nem a hibákat akarták felderíteni, hanem egy olyan mérési technikát szeretnének kifejleszteni, amely azonosítja a hibák pontos helyét és fajtáját, majd előrejelzi a lehetséges teljesítmény- és bevételkiesést, írta a photovoltaik.eu. Az mindenképpen újdonság, hogy a mérésekre üzem közben, valós időben, valódi körülmények között kerül sor. A szakemberek ugyanis eddig általában laboratóriumokban végezték a méréseket, de az kevésbé életszerű volt, ráadásul sokkal drágább is. Hüttl közölte, hogy ha sikerül a projekt segítségével a termelési veszteséget csupán tíz százalékkal mérsékelni, akkor – akár csak az IBC Solar naperőműveivel is – további 100 000 háztartás energiaigényét lehetne fedezni.

A programot 910 000 euróval támogatja a német szövetségi oktatási minisztérium, s a további partnerek között van a Fraunhofer Társaság Szilícium Napelem Központja, valamint az IBC Solar, a Smart Blue, a TS Solar és a Solibro.

 

fotó: coburg

 

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.