Dohányzásmentessé tennék Skóciát

A skót kormány 2034-re teljesen dohányzásmentessé tenné Skóciát. A terv hasonlít a közelmúltban nyilvánosságra hozott izlandi tervekhez. A cél valójában az, hogy a lakosság kevesebb, mint öt százaléka dohányozzon 21 év múlva, írja a Scotsman.

A gyakorlatban a kormány oktatási és egészségügyi programjával akarják visszaszorítani a dohányzást, írja az index.hu. Michael Matheson egészségügyi miniszter elmondta, hogy már látszanak az egészségügyi előnyei annak, hogy a nyilvános helyeken nem lehet rágyújtani. Skóciában 2006 márciusától tiltották meg minden kocsmában és egyéb vendéglátóipari helyen a dohányzást. A tilalom után 17 százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma. 2000 és 2004 között Skóciában és Magyarországon volt a legmagasabb a tüdőrák okozta halálozási arány a nőknél. (A férfiaknál Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Oroszországban és a balti országokban.)

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.