Döbbenetesen sok műanyaghulladékot termelünk – megtudhatja, Ön pontosan mennyit

Bár a hulladékcsökkentésben fontos szerepe van a szabályozásnak, nem kérdés, hogy mekkora jelentősége van a lakosság fogyasztási szokásainak.

Ha szembesülünk vele, mennyire terheljük mi magunk a környezetet minden egyes nap, talán rászánjuk végre magunkat a változtatásra. Egy szívószál, amit teljesen feleslegesen beletesznek az üdítőbe, pedig az üvegből is tudunk inni. Egy műanyag pohár, amit annak ellenére elfogadunk, hogy valójában a kávézóban fogjuk meginni, amit rendeltünk, tehát akár „helyben fogyasztós”, kerámiacsészében is kérhettük volna az italt, csak egy szóba került volna. Az, hogy a közértben az egyetlen darab, a héjában is tökéletesen biztonságban lévő narancsot vagy almát is beletesszük még egy átlátszó műanyag zacskóba. Természetesen minden alkalommal egy újba, mert bár otthon mindenkinél hegyekben áll az ilyen – vagy azonnal a szemétben végzi a vásárlás után –, mégsem használjuk újra, amikor kellene. Hogy mennyire nincs szükségünk a szatyrokra, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy drasztikusan visszaesik a használatuk, ha nem ingyen, hanem pár fillértért adják azokat. Vagy, hogy számos félliteres ásványvizes üveget fogyasztunk egy nap alatt, ahelyett, hogy a nagyobb kiszerelést vagy még inkább a Magyarországon teljesen egészséges csapvizet és egy úrjatölthető, dizájnos kulacsot választanánk.

Ilyen apróságnak tűnő dolgokon múlik, hogy mennyivel járulunk hozzá a Földet egyre inkább elborító felesleges műanyag szaporításához. A saját műanyag-ökolábnyomunk kiszámításában segít a Greenpeace kalkulátora, ahol minimális angoltudással megtudhatja, mennyivel járul Ön hozzá a világot beborító műanyaghulladék növelésével. Sokkoló, de megéri kipróbálni. Ide kattintva számíthatja ki – és nézheti meg az ijesztően hosszú listát –, hogy Ön mennyi műanyagszeméttel terheli meg a világot, írta a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.