Döbbenetes kísérlet: a tenger fenekén is megterem a saláta és az eper (videó)

Nyolc méter mélyen a tengerben, víz alatti üvegházban termelnek bazsalikomot, salátát és szamócát Olaszországban.

A kísérleti stádiumban lévő projekt célja, hogy csökkenjen a felszíni környezetterhelés, illetve olyan helyeken is lehetővé tegyek a zöldség- és gyümölcstermelést, ahol a domborzati és éghajlati adottságok a mezőgazdasági tevékenységet nehezítik. Olasz mérnökök olyan víz alatti üvegházat találtak fel, amely alkalmas arra, hogy különböző növényfajokat termesszenek benne – írja az euronews.com. A kísérletben egyelőre bazsalikomot, salátát és szamócát nevelnek, eddig jó eredményekkel. A vállalkozó kedvű szakemberek célja, hogy olyan zöldség- és gyümölcstermelő technológiát fejlesszenek ki, amellyel szükség esetén csökkenteni lehet a környetetterhelést, illetve olyan helyeken is lehetővé tegyék a gazdálkodást, ahol a domborzati és az éghajlati adottságok nehezítik a felszíni mezőgazdasági tevékenységet, de a víz alatti termelés feltételei kialakíthatók.

Az új gazdálkodási rendszert “Nemo kertjének” nevezik. A víz alatti üvegház nyolc méter mélyen helyezkedik el a víz alatt. Minden egyes bioszféra egy-egy “műanyag ejtőernyőnek” tekinthető, amelyet levegővel töltöttek meg és a tengerfelszínről, illezve LED lámpákból eredő természetes fénnyel világítottak meg. A szakemberek végső célja olyan önfenntartó rendszer létrehozása, amely mindössze minimális építési költséget igényel majd.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.