Díjazták az e-hulladékot és használt elemeket gyűjtő diákokat

Angol nyelvű kalandtáborban való részvételt, értékes tárgynyereményeket és újság-előfizetéseket nyertek a legtöbb e-hulladékot és használt elemet összegyűjtő diákok a RE’LEM és az Electro-Coord közösen szervezett versenyében.

A diákok a nyereményeket a víz világnapján, kedden tartott díjátadón vehették át. A legtöbb e-hulladékot és elemet gyűjtő osztályok kirándulást és színházlátogatást, a legaktívabb iskolák laptopokat nyertek. A tavaly ősszel kilencedik alkalommal meghirdetett verseny díjainak összértéke meghaladta a kétmillió forintot – derül ki a RE’LEM Nonprofit Kft. és az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. közleményéből. A versenyre csaknem félezer iskola jelentkezett országszerte, a legtöbb elemet gyűjtő intézmény 2028 kilogrammos eredménnyel végzett az élen, míg elektronikai hulladékból 642 kiló kellett a győzelemhez. Cserépy Zoltán, az elhasznált elemek begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó RE’LEM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy 2010-ben a Magyarországon forgalomba hozott elemek több mint 23 százalékát gyűjtötték be és hasznosították újra. A begyűjtési kötelezettség 2016-ra 45 százalékra nő, melynek elérése megfeszített munkát követel a társaságtól – tette hozzá. A lakosság már most országszerte több mint 24 ezer helyen adhatja le az elhasznált hordozható áramforrásokat.

Tóth Zoltán, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője rámutatott, hogy Magyarországon évente mintegy 120 ezer tonna lakossági elektronikai hulladék keletkezik, amiből körülbelül 40 ezer tonnát gyűjtenek vissza. Az e-hulladék begyűjtésére és feldolgozására szakosodott Electro-Coord ebből mintegy 30 ezer tonnát gyűjt be és dolgoz fel. Ezek az elhasznált készülékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre nézve, másrészt rengeteg olyan értékes anyagot tartalmaznak, amelyek csak szűkösen állnak az emberiség rendelkezésére – hangsúlyozta a szervezet vezetője a közlemény szerint.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.