De mit is tankoljak?

Benzin vagy bioetanol? Bioetanol vagy benzin? Valószínűleg sokan vannak, akik már most is ezzel a problémával küzdenek, de idővel egyre többen teszik majd fel maguknak ezt a kérdést.Természetesen mindkét üzemanyag mellett vannak érvek és ellenérvek.

A legfontosabb szempontok a környezetvédelem és a minél gazdaságosabb üzemeltetés. Ezutóbbi azonban összetett kérdés, hiszen a bioetanol olcsóbb, de még nem tudják biztosan,használata mennyire befolyásolja a motor – és a hozzá tartozó alkatrészek – élettartamát. Az E85 használatánál ugyan, az alkohol üzemanyagként történő alkalmazásánál szén-dioxid keletkezik, de az alkohol előállításához felhasznált növények életük során szén-dioxidot kötnek meg, ami jelentős előny a benzinnel, gázolajjal szemben. Ugyanakkor a bioetanollal üzemelő autók közel 20-30%-al többet fogyasztanak. A bio hívei azonban úgy vélik, még így is jobban járnak, mint ha benzint tankolnának. Hiába ugyanis az egyharmaddal több fogyasztás, még az átalakító szett beszerelése után is jobban jönnek ki a fajlagos megtakarítás egy közepesnél kicsit többet fogyasztó autó esetén. Ez azonban csak akkor igaz, ha évi legalább 20 ezer kilométert autózik. Ha azonban csak „vasárnapi autós” és megelégszik éves szinten az 5 ezer kilométerrel, úgy az átlagos 95- ös oktánszámú benzinnel, sokkal olcsóbban megússza. Az E85-ös bioüzemanyag összetételében az alkohol 85%-ot tesz ki, 15% pedig benzin, így nem elképzelhetetlen, hogy ha az autó korábban szimplán benzinnel ment, úgy üzemanyag cserére is szükség lesz, ami újabb költségemelő tényező.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.