Dániában üzembe helyezték az első olyan városi akkumulátort, amelyet már napenergiára terveztek

Dániában kapcsolták be az első olyan városi akkumulátoros megoldást, amely támogatja a megújuló energiaforrásokból nyert energia hosszabb távú eltárolását.

A villamosenergia-hálózatra kapcsolódó akkumulátoros energiatároló rendszer egyetlen modulja 60 háztartást képes ellátni árammal a nap 24 órájában. A Radius DONG Energy energiaszolgáltatónál üzembe állított, akkumulátoros tárolási rendszer a megoldást szállító ABB szerint jelentős alkotóeleme lesz annak az energiarendszernek, amelyben a megtermelt villamos energia nagyobb része nap- és szélerőművekből származik majd. Mivel a megújuló energia termelése kevésbe tervezhető előre, a tárolási rendszer kulcsfontosságú szerepet kap az energiaellátásban. A most üzembe helyezett rugalmas és moduláris rendszer a gyártó szerint lehetővé teszi a csúcsterhelések csökkentését és a hálózati frekvencia stabilitását is.

Az akkumulátoros energiatároló rendszer annak az „EnergyLab Nordhavn” elnevezésű projektnek a része, amelyet Koppenhága Nordhavn kerületében valósítottak meg. A projekt célja, hogy kifejlesszék és bemutassák a jövő energetikai megoldásait, illetve olyan ismereteket szeretnének gyűjteni, amelyek segítségével nagy mennyiségű megújuló energiát integráló, rugalmasabb és fenntarthatóbb villamosenergia-hálózat valósítható meg. Ezek a megoldások hozzájárulnak a dán főváros azon célkitűzésének eléréshez, hogy 2025-re Koppenhága a világ első szénsemleges fővárosává váljon, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.