Dánia elindítja második nap- és szélenergia árverését

A kiválasztott rendszerek 20 évre nyernek jogosultságot a betáplálási tarifára – amely az elektromos áram nagykereskedelmi árával függ össze. A tarifa esetében megszabott legmagasabb ár 0,089 euró/kWó szintnek felelt meg.

A dán energiahivatal, az Energystyrelse meghirdette második technológia semleges pályázatát az ipari méretű napelem és szélenergia létesítményekre. Az energiahivatal közlése szerint 258 millió dán koronát (38 millió amerikai dollárt) különítettek el a pályázatra; miután már 254 millió dán koronát fordítottak a korábbi, decemberben lezárult közbeszerzési eljárásra. A sikeres projekt benyújtói számára az elektromos áram piaci árán felül kifizetendő betáplálási prémiumot 0,06 dán korona/kWó értékben állapították meg, ezzel a tavalyi árverés 0,13 dán korona/kWó értékének kevesebb, mint felére csökkent a prémium. A pályázatok benyújtásának határideje november 27. „A projekteknek a szerződés aláírása után két vagy négy éven belül kell csatlakozniuk a hálózathoz, attól függően, hogy szárazföldi vagy tengeri telepítésről van szó” – jelentette ki az Energystyrelsen. Az első ilyen árverés során három napelem parknak ítéltek oda 20 évre szóló energiavásárlási megállapodást, egyesített kapacitásuk 104 MW-ot tett ki, míg a három szélerőmű kapacitása 165 MW-ot. Az Energystyrelsenhez 17 ajánlat érkezett abban a beszerzési fordulóban – 280 MW-tal egyenértékű napelem kapacitásra, és 260 MW szélerőmű kapacitásra.

A nyertes pályázatok súlyozott átlagos prémiuma 0,0227/kWó dán koronának felelt meg. Az ország költségvetésében a megújuló energia pályázatokra 842 millió dán koronát irányoztak elő, míg 2020-2024 között további 4,2 milliárdot. Dánia a kereskedelmi és ipari napelem létesítményeket külön erre létrehozott projekteket célzó pályázatok keretében támogatja, ahol az egyes projektekhez kapcsolódó termelési kapacitás nem haladja meg az 1 MW-ot. 2018 végére Dánia körülbelül 1 GW telepített napelem kapacitással rendelkezett, ebből hozzávetőlegesen 92 MW volt a tavalyi bővítés.

 

 

Forrás: mnnsz.hu

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.