Csődközelben Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolaj-kitermelője

Egy karikatúrán két szaúdi lázasan lapozgat egy értelmező szótárt, és keresik benne a számukra ismeretlen „megszorítás” szót. Nem is csoda, hogy a sivatagi királyságban idegenül hangozhat ez a kifejezés, amellyel viszont szép lassan meg kell ismerkedniük. Sőt, ha minden a jelenlegi mederben folyik tovább, akkor egyes megfigyelők 2020 tájékára jósolják az államcsődöt.

Összeomlik Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolaj-kitermelője és -exportőre? Igen, ha a közel-keleti állam 286 milliárd dolláros valutatartaléka, ami két éve még 400 milliárd dollár körül volt, továbbra is ilyen iramban apad.

A 2015-ös évben a rijádi költségvetési hiány elérte a 98 milliárd dollárt, ami 15 százalékos deficitnek felel meg. Az idén – ígérik – ezt 87 milliárd dollárra szorítják le.

Szaúd-Arábia őrült sebességgel rohan a falnak. Mi áll emögött? 2008 óta az olaj hordónkénti ára a napokban volt a legalacsonyabb szinten: 30 dollárt adtak érte a világpiacon. A sivatagi királyság kivitelét több mint 90 százalékban a kőolaj teszi ki. Ám Rijád továbbra sem enged korábbi tervéből: nem hajlandó csökkenteni a mintegy napi tízmillió hordónyi felszínre hozott olaj mennyiségét, így a világ olajban fuldoklik. Emellett nem engedi meg az OPEC-be tömörült kitermelőknek az olajfelhozatal bővítését.

E szándéka mellett konokul kitart. Célja az olajár alacsonyan tartásával az amerikai palaolaj terjedésének megtörése, ugyanis a magasabb amerikai kitermelési költségek miatt a tengerentúli olajipari cégek a tervek szerint bedobják a törülközőt. Ötven dollár alatti olajárnál semmiképpen sem éri meg a nem hagyományos, repesztéses technológiát alkalmazni. E téren a szaúdiak értek is el némi sikert, egy-két tengerentúli kitermelő már feladta a versenyt. A szaúdi elképzelés szerint most meg kell húzni a nadrágszíjat, le kell mondani a nagyobb bevételről, egy-két évig alacsony lesz az olajár, de ennek fejében megnyerik a következő húsz-harminc évet, amikor ők diktálhatják azt az összeget, amelyet az ásványi kincsükért elkérhetnek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.