Csőd szélén tántorog a világ egyik legnagyobb kőolajkészletét birtokló állam

Venezuelában mindent elrontottak, amit lehetett, pedig 300 milliárd hordós olajtartalék pihen a területe alatt. Az infláció 63 százalékos, a költségvetési hiány a GDP 17 százalékát teszi ki. Közel a fizetésképtelenség.

Államcsőd fenyegeti Venezuelát annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb kőolajmezője fölött terül el – írta a hétfői Világgazdaság. A készletet 300 milliárd hordóra becsülik.

A jelenség egyik oka, hogy az állami olajvállalat elavult eszközeivel képtelen felszínre hozni az olajkincset. A világ legnagyobb olajkitermelői közé tartozó ország mára a 12. helyre csúszott vissza.

A legfrissebb jelentések szerint az infláció a dél-amerikai államban meghaladja a 63 százalékot annak ellenére, hogy a kormány árrögzítéssel próbálkozik, aminek köszönhetően több multi kivonult az országból. Így tett például a Clorox, amelynek termékei kétharmadát érintette a kormány intézkedése. Az állam törvénytelennek minősítette a kivonulást és rekvirálta az üzemegységet, igaz, nem indította benne újra a termelést.

Ehhez hasonló húzásai miatt Venezuelát kártérítési perekben is elmarasztalták: 1,6 milliárd dollárral tartozik például az Exxon Mobilnak, mert 2007-ben államosították a vállalat egy kitermelését.

Más intézkedésekkel is próbálja megfékezni a kormány a gazdasági összeomlást: bevezették a vásárlásnál kötelező ujjlenyomat-azonosítást, valamint sötétedés után lezárják a kolumbiai határt, hogy megakadályozzák a csempészek munkáját.

Nagy gondot jelent az ország tartalékainak hiánya: jelenleg 20 milliárd dollár a tartalék, de ebből idén 7, jövőre pedig 10 milliárd dollár kifizetése esedékes a 2012-ben osztogatott államkötvények után. A tartalék jó része ráadásul a viharos gyorsasággal gyengülő bolivárban van, a külföldi deviza mindössze 2 milliárd dollárt tesz ki.

A költségvetési hiány a GDP 17 százalékát teszi ki, az államadósság pedig 50 százalékra rúg – mindezzel együtt Bolívia Argentína után a világ második legkockázatosabb országa.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.