Cserépkályha, kandalló, avagy a legnagyobb veszélyforrás központi szellőztetés esetén

Amikor szellőztető rendszer kiépítésére adjuk a fejünket, nagyon sok apró részletet is érdemes végiggondolni már a tervezéskor. A legfontosabb, szó szerint életbe vágó kérdés a kályhák, kandallók egyidejű használatának kérdése.

Következő cikkünkben ezt a témakört igyekszik körbejárni a C3 Technik kft.

Kandalló, cserépkályha esetén is használható a rendszer?

Szó szerint életbevágó kérdésről van szó. Fontos tisztázni, hogy egy jól hőszigetelt, jól záró nyílászárókkal felszerelt épület esetén már szellőztetés kiépítése nélkül is meg kell vizsgálni a kandalló, kályha működési lehetőségeit. Először is fontos tisztázni, hogy milyen műszaki jellemzői vannak az általunk kialakított vagy már meglévő kandallónak.

Ha zárt égésterű a készülék, azaz a helyiség levegőjét nem használja, akkor semmi gond. Ez azt jelenti, hogy a külső levegő biztosítja a levegőutánpótlást a kandallónak. Azonban ekkor is nagyon fontos a kémény rendszeres karbantartása, ellenőrzése, hogy esetleges meghibásodás esetén azonnal közbe lehessen avatkozni. Jó megoldás, ha ekkor is elhelyezünk egy szén-monoxid érzékelőt a légtérbe!

Azonban, ha nyílt égésterű készülékről van szó, akkor nagyon gondosan kell eljárni, hogy elkerüljük a szén-monoxid mérgezést. Ugyanis ebben az esetben a kandallóban parázsló tűz a szoba levegőjéből veszi az égéshez szükséges oxigént, azaz „elszívja” a helyiség oxigéntartalmát. Az égés során szén-dioxid, szén-monoxid is termelődik. Amennyiben nincs meg a megfelelő huzathatás a kéményen keresztül, a szén-monoxid nem a kémény felé távozik, hanem visszaáramlik a lakásba. Ez súlyos, életveszélyes jelenség!

De mi okozhatja azt, hogy nem a kéményen megy ki az égéstermék?

Még szellőztetőrendszer sem kell hozzá. Elég a jól zárt épület, aminek nincs levegőutánpótlása. Régebben a nyílászárók résein beszivárgó levegő, a rossz zárás már elegendő mennyiségű levegőt biztosított. Azonban ha ez nincs, akkor nekünk kell mesterségesen gondoskodni a levegő utánpótlásról.

Akkor mégis jó, ha beteszünk szellőztetőrendszert, hiszen azzal bevezetjük a levegőt is?

Nem. Hiszen a lakásszellőztető rendszer nem csak befúvást, de elszívást is tartalmaz. Ha kedvezőtlenek a körülmények, akkor előfordulhat, hogy a lakásszellőztető rendszer szívja be a kandalló szén-monoxid dús égéstermékét a lakásba. Azaz a két szerkezet egyszerre semmilyen körülmények között nem működhet.

Még akkor sem, ha esetleg a kandalló szintjén nem alakítunk ki befúvó és elszívó pontokat. A lakás egy egységet alkot, és ezt mindenekelőtt szem előtt kell tartani.

De akkor mi a teendő?

A kémény kürtőjének falába, vagy a kéménytestbe hőmérsékletérzékelőt kell betenni. Ha ez egy bizonyos érték fölé megy, ami már életszerűtlenül magas léghőmérsékletet idéz elő (pl. 40 foknál), a rendszernek jelet kell küldenie a légkezelőgép felé, és annak azonnal le kell zárnia.

 

 

Azaz egyszerre a nyílt égésterű kandalló, cserépkályha nem üzemelhet a légkezelőgéppel!!!

Ezt a kapcsolatot egy automatikás szakembernek vagy villanyszerelőnek kell a két gép közé behúznia.

De akkor egy jól zárt épületbe hogyan vezetjük be a levegőt az oxigén pótlására?

Ebben az esetben külső levegő csatorna beépítése szükséges. Ennek kiépítése érdekében keressen fel szakembert!

Felmerül a kérdés, hogy akkor mi a helyzet a szagelszívóval?

A szagelszívó kérdése a kandalló vonatkozásában megegyezik a légkezelőgép kérdésével. Azaz a szagelszívó nem használható egyszerre a kandallóval, kályhával. A nyit/zár automata kapcsolatot ebben az esetben is ki kell építeni!

 

Nem lehet, hogy majd én figyelek rá, és egyszerűen, ha befűtöm a kályhát, akkor lekapcsolom a lékezelőgépet?

Nem. Sajnos ezesetben az emberi tényezőt ki kell zárni. Mindenkinek lehet rossz napja, és egyszerűen elfelejti a dolgot. Átjöhet nagymama-nagypapa, akik erről mit sem tudva, gyanútlanul gyújtanak be, veszélybe sodorva az életüket. De akár a gyermek is észrevétlenül visszakapcsolhatja a légkezelőgépet, amíg a szülő egy pillanatra nem figyel oda.

 

Azaz emberi beavatkozás nélkül automatikusan le kell kapcsolnia a rendszernek!

De akkor ne is tegyek be szellőztetőrendszert?

De igen. A kettő, ahogy láttuk, nem zárja ki egymást. Attól, ha egy-két órára begyújtunk a hangulat kedvéért naponta, még fontos eleme marad a lakásszellőztetés az épület szempontjából, az egészséges levegő kialakítása és a penészedés elkerülése érdekében.

Azonban, ha állandóan használni szeretnénk a kályhánkat, szinte folyamatosan, akkor el kell döntenünk, hogy mi a fontosabb. A kandalló, vagy a szellőztetés. A kettő egyszerre, ahogy láttuk, nem üzemelhet!

 

forrás: www.c3technik.hu

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.