Csekély mennyiségű sugárzást mértek Északkelet-Kínában

Elenyésző mennyiségű radioaktív anyagot mértek az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartomány légterében – erősítették meg a kínai nukleáris védelmi koordinációs bizottság (CNNECC) szakemberei a hétvégén.

A japán fukusimai atomerőműből származó jód-131-es izotópot még csütörtökön észlelték, de az elemzések eredménye csak később került nyilvánosságra. A jelentés részletesen ismerteti azoknak a kínai településeknek a körzetét, ahol a szennyezettséget mérték. A bizottság közleménye szerint a mennyiség egy százezred része az egészségügyi határértéknek, tehát nincs szükség óvintézkedésekre. A jelentést közzétették az interneten, a felfedezés Hejlungcsiangban sem okozott “rendkívüli zavart” – állítja tudósításában a Hszinhua hírügynökség. A délkelet-kínai Hsziamen (Xiamen) kikötője mentes a radioaktív szennyeződéstől, azután, hogy egy Tokióból érkezett japán teherhajó tartózkodott hosszabb ideig a part melletti vizeken – jelentette a helyi minőségfelügyeleti hatóság ugyancsak a hétvégén. A hajó az Egyesült Államokból indult és Tokió érintésével folytatta útját Hsziamenbe.

Fedélzetén és néhány konténerének felületén mértek a normálisnál magasabb sugárzást. A jelentés szerint a hajó még a hét közepén elhagyta a térséget. A Japánból érkező hírek, a felfokozott érdeklődés miatt a kínai hatóságok rendszeresen közlik a levegőben és a tengervízben folytatott mérések, továbbá a kötelezően előírt élelmiszervizsgálatok aktuális mérési eredményeit. A legfrissebb jelentések szerint Hongkongban a légi és vízi úton érkező áruszállítmányokban, köztük gyógyszerészeti és kozmetikai termékekben eddig nem találtak sugárszennyezettségre utaló jeleket. Kína a hétvégén megerősítette folytatja atomerőmű-építési programját. A környezetvédelmi tárca nukleáris biztonságért felelős igazgatója közölte, hogy az ország képes szavatolni atomerőműveinek biztonságát, azok a legszigorúbb szabványok szerint működnek. “Nem hagyjuk abba az evést egy félrenyelés után” – jegyezte meg Tien Csia-su (Tian Jiashu), azzal, hogy bár az új erőművek engedélyeztetési eljárását a biztonsági felülvizsgálatok miatt felfüggesztették, nem adják fel fejlesztési elképzeléseiket.
Kína a tervek szerint 2020-ig 66, összesen 66 millió KW kapacitással rendelkező atomreaktorral fog rendelkezni. Ezek az ország teljes energiaszükségletének körülbelül a hat százalékát biztosítják majd.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).