Csapvízzel tölthetjük mobilunk

A hidrogén a legegyszerűbb elem, hiszen csak egy protonból és egy elektronból áll. Ráadásul ebből az anyagból van a legtöbb az univerzumban, tehát adja magát a kérdés: miért nem a használjuk nagyobb mértékben a hidrogénnel működő üzemanyagcellákat energiaforrásnak?

A hidrogén üzemanyagcellák ígéretes technológiának bizonyulnak és mivel a hordozható eszközök egyre kifinomultabbá válnak, és egyre több energiát fogyasztanak, a fogyasztóknak is egyre nagyobb az igénye az olcsóbb, nagyobb teljesítményű és hosszabb élettartamú energiaforrások iránt. A Horizon cég kombinálta az elektronikus eszközökkel és az üzemanyagcella-technológiákkal kapcsolatos tudását és létrehozta a miniPAK nevű szerkezetet. Ez voltaképpen egy olyan újratölthető akkumulátor, amely olcsóbban és hosszabb időn keresztül képes energiát szolgáltatni, mint a hagyományos tölthető elemek. Egyetlen ilyen új fejlesztésű akku tíz darab hagyományos ceruzaelem teljesítményének felel meg.

A miniPAK 2W (5V, 400 mA) teljesítményre képes, amelyet egy szabványos micro-USB csatlakozón juttat el az táplálni kívánt eszközhöz, emellett egy olyan kábelt is adnak hozzá, amely többféle aljzattal kompatibilis. A készülékhez 2 újratölthető, szilárd állapotú hidrogéncellát kapunk. Ha az akkumulátorok kimerülnek, egyszerűen vásárolni kell egy másikat, a fenntartható megoldások rajongói azonban saját maguk is előállíthatják a cellák feltöltéséhez szükséges hidrogént a Horizon HydroFill asztali töltőrendszer segítségével. Csak vizet kell tölteni a készülékbe, csatlakoztatni a HydroFillt egy konnektorhoz. Így létre jön a hidrogén, amelyet a HydroSTIK cellák képesek tárolni. A miniPAK cellák egy elemlámpaként is használható USB-kiegészítővel együtt 19.000 Ft-ba kerülnek, ehhez azonban érdemes figyelembe venni, hogy ha százszor újratöltjük ezeket az akkumulátorokat, 1000 darab hagyományos ceruzaelem vásárlását spórolhatjuk meg.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.