A családi házakban használják fel fűtésre és vízmelegítésre a lakossági energia túlnyomó részét, ezért a családi házak szigetelése az egyik legnagyobb lehetőség az energiamegtakarításra - vélik a Knauf Insulation energetikai cég szakértői.

Családi házak szigetelése az egyik legnagyobb lehetőség az energiamegtakarításra

A családi házakban használják fel fűtésre és vízmelegítésre a lakossági energia túlnyomó részét, ezért a családi házak szigetelése az egyik legnagyobb lehetőség az energiamegtakarításra – vélik a Knauf Insulation energetikai cég szakértői.

A szakértők megállapítják, hogy a fűtésre és vízmelegítésre alkalmazott energia 81 százalékát családi házakban használják fel Magyarországon, miközben a belföldi primer energia felhasználás 33 százaléka, 360 petajoule jut a háztartások fűtési és melegvíz-igényének kielégítésére. A szakértők szerint ez az adat és a tény, hogy a 3,8 millió ingatlan kétharmada családi ház, mutatja, hogy az energiamegtakarításra itt nyílik a legnagyobb lehetőség. A közlemény emlékeztet arra, hogy a családi házak mintegy 60 százaléka 1980 előtt épült és mindössze 10 százalékot tesz ki az elmúlt 15 évben felépült családi házak aránya, ez is arra utal, hogy van mit tenni ezen a területen.
Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Központ valamint a Knauf Insulation közös kutatásának megállapítása szerint egy családi ház energiafogyasztását a szigeteléssel és a nyílászárok cseréjével akár 50-60 százalékkal lehet csökkenteni. A téglaépítésű társasházaknál ezzel 15-25 százalék, a panelházak esetében 10-15 százalék energia takarítható meg.

 
A Knauf Insulation közleménye megjegyzi, hogy a családi házak jellemzően a legrosszabb energetikai besorolásban találhatók és energiaigényük elérheti évente a 400-500 kilowattórát négyzetméterenként, ami a tízszerese legjobb energetikai besorolásban lévőknek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium éppen augusztus 15-én írta ki az 1,6 milliárd forint keretösszegű, a Mi otthonunk elnevezésű felújítási és új otthon építési alprogram pályázatát energiahatékonysági felújításokra, amelyre 1992 előtt épült családi házak tulajdonosai is jelentkezhettek augusztus 17-ig. A pályázati keret három nap alatt kimerült.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.

Nincs hozzászólás

  1. Igen ez valószínű. Arról azonban mélyen hallgatnak, hogy a túlzott szigetelés következtében minimális vagy egyáltalán nincs természetes szellőzés, a falak/lakás penészedik. ezt meg kell szüntetni illetve a szellőztetést energiát igénylő eszközökkel külön biztosítani kell.