Csaknem ötvenezer látogatót vonzott a Construma 2015 építőipari szakkiállítás

Csaknem ötvenezer látogatót vonzott a vasárnap zárult Construma 2015 építőipari szakkiállítás, felülmúlva ezzel az elmúlt évek látogatószámát – közölte a Hungexpo Zrt. az MTI-vel.

Az öt kiállításból – Construma, Construmakert, Otthondesign, Hungarotherm és Reneo – álló kiállításcsokorhoz az idén először csatlakozott a 22. Lakásvásár is. A rendezvényen Magyarország mellett 14 országból érkezett 550 kiállító több mint 18 ezer négyzetméteren mutatta be termékeit, szolgáltatásait.

A kiállítók szinte kivétel nélkül a tavalyihoz képest fokozódó érdeklődésről és emelkedő számú üzletkötésről számoltak be.

A tájékoztatás szerint az építési és beruházási szakemberek szerint a kiállítók és a látogatók emelkedő száma azt mutatja, hogy a hét szűk esztendő után pozitív változások következtek be a magyar építőiparban. A korábbi 7 éves építési piaci recesszió után a szakma bízik benne, hogy hamarosan pozitív változások indulhatnak meg a lakásépítések területén.

Az idei Construma egyik fontos eredménye volt, hogy a Construmakert mellé felsorakoztatta a teljes hazai díszkertész szakmát, így a kiállítás immár a régió legnagyobb tavaszi dísznövény- és kertépítészeti kiállítása lett.

A Magyar Építész Kamara a kiállítással egy időben tartotta kötelező képzését, amelyen csaknem háromszázan vettek részt. Teltházas rendezvény volt az épületgépészeti és az építészeti konferencia is – írták.

Construma szakkiállításon belül rendezett Öko-City standjain 32 cég mutatta be az épületenergetikához kapcsolódó termékeit, amelyeket egy mintaházba építettek be. Kárpáti József, a bemutató menedzsere az MTI-nek arról számolt be, hogy az érdeklődők fele a családi házak energiatakarékos felújításához kért tanácsot, illetve az ehhez kapcsolódó pályázatok iránt érdeklődött.

Az öt nap alatt 15 ezren keresték fel az Öko-Cityt, közülük 1800-an regisztrálták magukat további információkért. Hozzátette: a pályázatokról a mellettük lévő kormány-standon kaptak felvilágosítást az érdeklődők. Közös megállapításuk volt, az emberek 90 százaléka nem tudja, hogy felújításkor milyen követelményeknek kell megfelelni, illetve miképpen szigorodnak ezek 2020-ig.

-

A Construma keretében zajlott az idei Lakásvásár is, a 29 kiállító standjait mintegy 5 ezren keresték fel – tájékoztatta Borsi László, a Lakásvásár Kft. tulajdonosa az MTI-t. A használt lakások piacának élénkülése itt is éreztette hatását, több tucat lakást foglalóztak le a kínálatból. Cégenként – kiállítónként – legalább ötvenen regisztráltak a látogatók közül, ők számítanak potenciális vásárlónak – mondta el Borsi László.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.