Csaknem kétezer elektromos jármű megvásárlását segítette állami támogatás

Mostanáig csaknem 2 ezer elektromos jármű megvásárlását segítette az állami támogatás, a pályázati lehetőség azonban még nem zárult le, és bővül a töltőállomások hálózata is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Schanda Tamás a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a támogatás 2016-ban meghirdetett első szakasza során a kormány több mint 2 milliárd forinttal járult hozzá csaknem 1500 elektromos autó megvásárlásához. Akkor a pályázók között a gazdasági társaságok aránya majdnem 60 százalék volt, és csaknem 40 százalék volt a magánszemélyeké. A márciusban indult második fázis több mint 700 millió forinttal csaknem 500 autó vásárlását segítette mostanáig. A pályázók kicsivel kevesebb mint fele gazdasági társaság, több mint 40 százaléka magánszemély, a beérkezett igények alapján egyéni vállalkozók és önkormányzatok is egyre nagyobb arányban pályáznak – tette hozzá. Elektromos autókkal gyarapodnak a közintézmények is, így országszerte 90 kórház 3 milliárd forint értékben összesen 250 korszerű járművet kapott – közölte az államtitkár. Várakozása szerint ennek köszönhetően felgyorsulhat a vérkészítmények szállítása, vagy a szakemberek közlekedése az egészségügyi intézmények között, javítva a betegellátás biztonságát. Hangsúlyozta emellett, hogy a kormány az elektromos autók terjedéséhez a pénzbeli ösztönzőkön túl az infrastruktúra fejlesztésével is hozzájárul, ezért önkormányzatoknak is hirdetett pályázatot elektromos töltőállomások építésére. Országszerte 64 település kötött szerződést, 38-ban már be is fejeződött a kivitelezés. A program végeztével összesen több mint 170 töltőoszlop létesül. Schanda Tamás közölte, hogy az elektromos autók vásárlására kiírt 5 milliárd forintos keretösszegből még majdnem 2,3 milliárd forint maradt, ezért bátorította az újabb pályázatok benyújtását. A kiírás 21 százalékot, de legfeljebb 1,5 millió forintot biztosít 20 millió forint bruttó vételárig minden kérelemre, amely a feltételeknek megfelel.

Hozzáfűzte, hogy a támogatás összevonható a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményével is, a támogatási összeg így akár 4 millió forintra is emelkedhet. A sajtótájékoztatón ismertetett összesítés szerint Magyarországon a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók száma tavaly november óta 8 ezerről mostanáig majdnem 14,5 ezerre nőtt. Terjedésük világszerte egyre jelentősebb, a kormány pedig azt szeretné, hogy Magyarország a gyártás és az autóipari újítások mellett a legújabb technológiák felhasználásában is az elsők közé kerüljön – hangsúlyozta az államtitkár. Az innovatív iparfejlesztés és a tiszta technológiák támogatása hozzásegíti Magyarországot ahhoz, hogy 2030-ra Európa egyik legversenyképesebb állama legyen – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Schanda Tamás kijelentette, hogy az elektromos autózást az európai szabályozás is egyre erősebben támogatja, ezért arra számít, hogy az autógyárak is annak terjedésében lesznek érdekeltek. A legfontosabb tényező a járművet vásárlók választása, de az állami szabályozás is jelentős mértékben járulhat hozzá az e-mobilitás bővüléséhez – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.