Csaknem 100 millió forint értékű pályázat hulladékmentesítésre

Összesen 95,5 millió forinttal támogatja a védett természeti területeken, barlangokban és azok felszíni védőövezetén elhagyott hulladék felszámolását a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a pályázat célja, hogy segítse azokat a programokat, amelyek az elhagyott hulladék felszámolását célozzák és megakadályozzák, hogy a folyamat megismétlődjön.

A támogatásra közhasznú, vagy kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok pályázhatnak 2011. január 19-ig. A szaktárca a pályázat segítségével ösztönzi az elkülönített hulladék gyűjtésének bevezetését is, illetve a már kiépített rendszer fejlesztését a Nemzeti Park Igazgatóságok központjaiban, tájegységi irodáiban, ökoturisztikai létesítményekben, bemutatóhelyeken és szálláshelyeken. A minisztérium a pályázaton forrást biztosít egyebek mellett az elhagyott hulladék összegyűjtésére, elszállítására, az érintett terület rehabilitációjára és azokra a tevékenységekre, amelyek arra irányulnak, hogy a terület hosszú távon tiszta maradjon.
Előnyt élveznek azok a pályázatok, ahol a védett természeti területeken jelentkező hulladékok kezelésével kapcsolatos problémákra komplex módon, hosszútávon fenntartható megoldást kínálnak, azaz a megelőzés, tájékoztatás, feltérképezés, felszámolás, ellenőrzés, a területek utógondozása és a tájékoztatás, szemléletformálás egyaránt fontos szerepet kap a tevékenység során – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.