Csak nem akar eltűnni a globális felmelegedés

Továbbra sem akar megszakadni a nagy sorozat: a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) mérései szerint az idei szeptember sorrendben a 381. olyan hónap egyhuzamban, hogy az adott hónap mérései alapján a Föld átlaghőmérséklete a 20. században mért, adott havi átlagok felett járt.

Ugyanakkor megszakad egy másik, kisebb, de azért csak-csak ijesztő sorozat: az idei szeptember nem a legmelegebb volt a mérések kezdete, vagyis nagyjából 1860 óta, csak a második legmelegebb, így tizenhat hónapos rekorddöntögetésnek lett vége. Azért megnyugodni még nem nagyon lehet, lássunk pár adatot: A tengerek felszíne szeptemberben a második legmelegebb volt (a 2014. novemberi állapottal holtversenyben), de január-szeptemberi időszakra vonatkozó hőmérsékletrekord megdőlt. A földfelszín hőmérséklete minden időszakra rekordot döntött (minden szeptemberre és idénre vonatkozóan is) Ami a kontinenseket illeti: rekord Európában és Ázsiában, második legmelegebb szeptember volt Afrikában, a második legmelegebb Észak-Amerikában. Az északi jégtakaró 27,8 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál. Ez volt az ötödik legkisebb felület a mérések 1979-es kezdete óta. A déli jégtakaró 2 százalékkal az 1981-2010-es átlag alatt volt, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.