Az Európai Tanács célkitűzése, hogy az Európai Unió vezető szerepet vállaljon a környezetvédelemben, ezért a tagországoknak meg kell erősíteniük a 2050-re klímasemlegessé váló Európáról szóló kötelezettségvállalást - írta az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött, csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Charles Michel: az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem ügyében

Az Európai Tanács célkitűzése, hogy az Európai Unió vezető szerepet vállaljon a környezetvédelemben, ezért a tagországoknak meg kell erősíteniük a 2050-re klímasemlegessé váló Európáról szóló kötelezettségvállalást – írta az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött, csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Charles Michel hangsúlyozta, a klímasemlegességre való áttérés új lehetőségeket teremt a gazdasági növekedésre. Ugyanakkor azt is fel kell ismerni, hogy ehhez minden tagállam erőfeszítéseire szükség van. A cél felé vezető tisztességes és kiegyensúlyozott út megtervezéséhez keretrendszert kell létrehozni, és meg kell teremteni a szükséges erőforrásokat, figyelembe véve az eltérő nemzeti sajátosságokat – taglalta. Tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó első munkanapjának végén az állam-, illetve kormányfők megvitatják a 2021 utáni többéves pénzügyi keretről szóló javaslatot. “A hosszú távú költségvetés kulcsfontosságú terület az unió jövője szempontjából, ezért a munkát új szakaszába kell léptetni. Ehhez azonban minden fél részéről engedményekre lesz szükség” – fogalmazott. Az uniós tagországok vezetőinek azon kell dolgozniuk, hogy a végleges megállapodás kulcsfontosságú elemeit meghatározzák – emelte ki. Az első munkanap a kelet-ukrajnai konfliktus megoldását célzó minszki megállapodás végrehajtásáról szóló rövid ismertetéssel zárul, végezetül Afrikával és Törökországgal kapcsolatos állásfoglalást fogadnak el. A csúcstalálkozó második, pénteki ülésnapján Christine Lagarde-dal, az Európai Központi Bank elnökével és Mario Centenóval, az eurócsoport vezetőjével az unió gazdasági helyzetéről folytatott eszmecsere után áttekintik a gazdasági és monetáris unió megerősítése terén elért előrehaladást. Michel tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése (Brexit) folyamatának áttekintésével zárul. Zárónyilatkozat keretében az unió fogja megerősíteni, hogy a kilépést követően is a lehető legszorosabb kapcsolatra törekszik a szigetországgal – közölte. A tagországok szoros együttműködésére van szükség az unió előtt álló feladatok megoldásához, hogy Európa bátrabbá, gazdagabbá és magabiztosabbá váljon – zárta meghívólevelét az Európai Tanács elnöke.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.