Brüsszel jóváhagyta a napelemek sokmilliárdos támogatását

Prága két évig keményen lobbizott a megújuló energiatermelés támogatásának elfogadtatása érdekében.

Az Európai Bizottság a következő napokban engedélyezi, hogy a Cseh Köztársaság több, mint 40 milliárd korona nagyságrendben állami támogatást biztosítson a zöld energia felhasználására. (1 korona = 11,40 Ft)

A döntést nagy örömmel fogadják majd a napelemek tulajdonosai, jelentette csütörtökön a Hospodářské noviny. A napelemek és a szél-turbinák üzemeltetői közel egy éve régóta idegesen vártak a döntésre. A határidő e hónap vége volt és az üzleti napilap szerint nagy sürgés-forgás előzte meg. A Brüsszelben tárgyaló cseh delegáció egyik tagja azonban azt mondta a Hospodářské noviny munkatársának, hogy végül megszületett a megállapodás. Az Európai Bizottság a következő két héten belül hozzájárul az állami támogatás folyósításához.

A támogatásra valamennyi, a Cseh Köztársaságban 2006 és 2012 között létrehozott megújuló energiaforrás jogosult lesz.

Az Energetikai Szabályozó Hatóság vezetője, Alena Vitásková. aki dönt a kifizetésekről, ismételten kijelentette, hogy Brüsszel jóváhagyása nélkül jogosulatlan lenne az állami támogatás, és az érintett energia-termelők esetleg elesnének a forrásoktól.

Alena Vitásková elmondta a Hospodářské noviny munkatársának, hogy az elmúlt két évben számos jelentést készítettek Brüsszel jóváhagyásának megszerzése érdekében és bízik abban, hogy a legutóbbi hírek valósnak bizonyulnak. A támogatási okiratokat azonban a Hatóság tisztségviselői addig nem írják alá, amíg a brüsszeli jóváhagyás nincs a kezükben. Két helyzetre készültek fel: az egyik, amikor a pénzt kifizetik, a másik, amikor nem.

A hír nagy megkönnyebbülést jelent mindazoknak, akik megújuló energia-termeléssel foglalkoznak, így a néhány napelemmel rendelkező háztartásoknak, a magántársaságoknak és befektetőknek, valamint azoknak a farmereknek, akik biogáz-üzemeket építettek.

Valójában a megújuló energia-termelés minden résztvevője rá van szorulva az állami támogatásra, állítja a Hospodářské noviny. Az állam akár 14-szer többet ad az általuk termelt energiáért, mint a tényleges piaci ár. A támogatás nélkül több ezer vállalkozás menne csődbe és ez tovagyűrűző hatással lenne a bankokra is, amelyek a megújuló energia-termelőknek százmilliárdokat kölcsönöztek.

Az Európai Bizottság a zöld energia támogatását a klímaváltozás elleni küzdelem részeként indította el. Ez a törekvés vezette a Mirek Topolánek által vezetett, Civil Demokraták által delegált kormányt annak a 2006. évi törvénynek az elfogadására, amely nagyvonalú támogatást nyújtott a környezetbarát energia-termelést célzó befektetések megvalósításához. A támogatás hiányában kevés befektető fektette volna pénzét a költséges nap, szél-és biogáz üzemek megépítésébe.

A problémák 2009-ben és 2010-ben kezdődtek, amikor a napelemek ára csökkenni kezdett. A jogalkotók a támogatás mértékét ennek ellenére nem vették vissza, ami a napelemek tömeges elterjedéséhez vezetett, írja a figyelo.hu.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.