A megújuló energiaforrások felhasználásának bővüléséről számoltak be az iparágban működő cégek vezetői az európai uniós Vis Nova program keretében rendezett konferencián kedden Szekszárdon.

Bővül a megújuló energia felhasználása a Dél-Dunántúlon

A megújuló energiaforrások felhasználásának bővüléséről számoltak be az iparágban működő cégek vezetői az európai uniós Vis Nova program keretében rendezett konferencián kedden Szekszárdon.

A dunaföldvári Pannonia Ethanol Zrt. üzeme névleges kapacitásának 110 százalékán működik, így évente körülbelül 220 millió liter bioetanolt állít elő – mondta Reng Zoltán, a zrt. vezérigazgatója. Az üzemnek az érvényes európai uniós előírás szerint 2018-ban kell elérnie azt, hogy 60 százalékkal alacsonyabb legyen az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) kibocsátása a fosszilis energiaforrások feldolgozásához képest. A Pannonia Ethanol már most közel áll ehhez, és vannak terveik arra, hogy két éven belül hogyan tudják a kibocsátást 70 százaléknál nagyobb arányban csökkenteni – tette hozzá.

Elmondta, a bioetanolt teljes mennyiségben külföldön értékesítik, a melléktermékként gyártott állati takarmányt iránt azonban óriási a hazai kereslet. Ennek az az oka, hogy nem tartalmaz antibiotikumot és génmódosítástól mentes magyar kukoricából készül. A kukoricatörköly előállításával az importszóját szorítják ki az országból – jegyezte meg.

Szendefy Judit, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. tulajdonában lévő Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a kft. biogázüzeme a cukorgyártás melléktermékének teljes mennyiségét feldogozza, így napi 240-260 ezer köbméter biogázt állít elő. Ezzel a cukorgyár energiafelhasználásának 80 százalékát tudják kiváltani.

A cég tervei szerint középtávon a kaposvári lesz az első „nulla energiafelhasználású” cukorgyár a világon, amely teljes mértékben zöldenergiával működik majd, és függetleníteni tudja magát a földgázár változatásától. A kaposvári gyár ez esetben nem bocsátana ki széndioxidot a környezetbe – tette hozzá.

A napenergia felhasználásának érzékelhető bővüléséról számolt be Fenyvesi András, a pécsi Solar Napelem Kft. ügyvezetője. Az MTI-nek elmondta: a cégnek 2012-ben mintegy kétszázmillió forintos árbevétele volt abból, hogy elsősorban kisebb épületekre telepített napelemeket.

Ismertetése szerint az utóbbi években jelentősen csökkentek a napelemek ára; ma egy átlagos családi házra javasolt, három kilowatt teljesítményű napelem költsége másfél-kétmillió forint. Kérdésre válaszolva ugyanakkor azt is elmondta, hogy a napelemek szilíciumtartalmuk miatt leszerelésük után veszélyes hulladéknak minősülnek, és elhelyezésüknek is lesznek költségei.

A 2,7 millió eurós költségvetésű Vis Nova projektben német, osztrák, lengyel és cseh szervezetek mellett Magyarországról a Dél-Dunántúli Terület és Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft., valamint a szekszárdi önkormányzat vesz részt. A pécsi székhelyű cég feladata a 2011 és 2014 között zajló projektben mások mellett az energiahatékonyságot segítő tervek készítése. Szekszárdon a Vis Nova 300 ezer eurós támogatásával alakították át a Sport- és Szabadidő Központot termálvízzel működő fűtési rendszerre.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.