Az Öko-Piac-Tér blog 2009 májusában jött létre, elsősorban a tudatos vásárlás, környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére.

Blogajánló: Öko-Piac-Tér

Az Öko-Piac-Tér blog 2009 májusában jött létre, elsősorban a tudatos vásárlás, környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére.

Témaválasztásban is elsősorban a vásárlási, fogyasztási szokásokra helyezzük a hangsúlyt. Részben az elterjedt, felhalmozó és pazarló életmód kritikája, részben az építő jellegű, kreatív alternatívák felvetése a cél. Nem csak kritizálni szeretnék másokat, bort inni és vizet prédikálni, hanem valóban példát mutatni és értéket teremteni. Megmutatni, hogyan lehet másképp: tippeket, lehetőségeket adni másoknak is a változtatásra!

A blog indulása és ötlete a Föld Napján rendezett Öko-teregetéshez köthető, ahol először találkoztam a csere-börze, vagy re-ruha fogalmával ilyen kontextusban. A többi téma már jött magától. Sokan ennek kapcsán találtak, találnak meg, másokat a Kulturális Kreatív mozgalom érdekel, sokan az életmód és egyéb tippekre kattannak rá.

Az indulás után nem sokkal feltolult rengeteg emlék és régi ötlet is, ami eddig nem kaphatott elég nyilvánosságot vagy egyszerűen csak a magam szórakoztatására létezett. A témaválasztáshoz ezek mind-mind újabb adalékot szolgáltattak. Ezen kívül persze az elmúlt években nagyon sok tapasztalatot szereztem saját életemben is, és másoktól is rengeteg ötletet kaptam. Bár tényleges szerkesztői munkát csupán egy ember végzett 2009-ben, a blog témáit egy kisebb közösség sugallja, illetve gyakran maga az élet. Ezért köszönet mindenkinek, aki hozzáteszi a gondolatait és inspirál a további munkára. Felsorolni mindazt, aki ebben az évben segített, hosszú oldalakat tenne ki, és nem szeretném azt se kockáztatni, hogy valakit kihagyjak, ezért legjobb, ha egyszerűen Mindenkinek megköszönöm a segítséget!

Cikkeinkkel elgondolkodtatni, felébreszteni szeretnénk másokat, és közös gondolkodásra, tettekre inspirálni, ráébreszteni az embereket arra: rajtunk múlik, hogyan élünk tovább. A mi felelősségünk is, hogyan alakul saját és társadalmunk jövője. Nem ülhetünk ölbe tett kézzel és nem nézhetjük tétlenül, közömbösen ahogyan mások önmagukat és környezetü(n)ket rombolják. Szeretnénk egy kreatív vezérfonalat adni mások kezébe.

Alkotások, programok ajánlóival olyan művekre, alkalmakra hívjuk fel a figyelmet, melyekből tanulhatunk, ötleteket meríthetünk, feltöltődhetünk, melyek tartalmas kikapcsolódást nyújtanak, vagy egyszerűen csak megérintettek valamilyen oknál fogva. A blog egyik célja, hogy tartalmas és kreatív szórakozási lehetőséget nyújtson a látogatóknak.

2010-ben már egységesebb koncepcióra törekszünk: az év vezérfonala a Re-Design lesz, ráerősítve ezzel az eredeti ötletadó témára. Természetesen korábbi életmód témákat is folytatunk. Érintőlegesen reform-gazdasági és lélektani témákat is feszegetünk. Olyan újdonságokról vagy kevésbé közismert, vagy kissé elnyomott, már szinte kényelemből tagadott nézetekre is igyekszünk fókuszálni, melyek a mai napig kevésbé elfogadottak, akár sokak számára megdöbbentőek, nemegyszer sokkolóak is lehetnek. Elképesztő találmányokat, elképzeléseket és ötleteket is publikálunk, amennyiben véleményünk szerint a világ, a környezet javítására alkalmasak. Ezekkel szembesülni esetenként megrázó is lehet és az olvasónak talán egy életre megváltozik az elképzelése a világról… A vélemények, megjegyzések esetenként provokatívak lehetnek, vagy akár felháborítóak, de ezt felvállaljuk!

Ajánljuk ezt a blogot, ha eleged van a borongós, búskomor hétköznapokból, a hétköznapi politikából, és abból, hogy mindenki a válság felett károg, de sokan nem tesznek semmit, hogy változtatassanak. Mi sem tesszük meg senki helyett, csak ötleteket adunk, és a magunkét hozzátesszük, a többi a te kezedben van!

Ha szeretnél pozitívabb, szebb, örömtelibb és egészségesebb, élhetőbb mát és holnapot teremteni magadnak testi-lelki-szellemi szinten.

Ha szereted a kreatív ötleteket, a tartalmas szórakozást, változtatni akarsz az életeden és közben megóvni a környezetedet.

Ha hiszel abban, hogy te is tehetsz valamit, és túl akarsz lépni a zsigerbeszéden és a régi programokon!

Megtettük az első lépést, a többi a MI kezünkben van!

Várjuk az értékes hozzászólásokat és ötleteket, hiszen egy blog akkor igazán érdekes, ha mások is hozzáteszik, amit tudnak! Ha van ötleted, témajavaslatod, vagy te is írnál, ne késlekedj!

Figyelem! A blog alkalmas mások korábbi világképének megzavarására! Mi előre szóltunk!

Üdözlettel, a szerkesztő:

Babusáné  Gazdik Ágnes

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.