Érdekes külsővel érkezik a MOTIV elektromos, önvezető autó

Egy aprócska jármű megjelenésétől hangos az autóipar.

Az a Gordon Murray tervezte, aki fényűző luxusautóival és Forma-1-es versenyautóival vált híressé a konstruktőrök világában. Nevéhez ezúttal az elektromos autók kasztjában is különlegességnek számító szokatlan, és furcsa kis négykerekű kötődik. Az autó önrendelkező, extra könnyű, a köztudatban úgy tartják számon, mintha egy Kinder tojásból bújt volna elő. Rácáfol a hagyományos elektromos autók kivitelére, amelyeknél a dizájn nem elsődleges szempont, inkább a biztonságra és funkcióra tevődik a hangsúly a tervezésnél. Ennél a „csodabogárnál”, bár vetekszik a többi önvezető kocsi biztonságával, mégis elsőbbséget élvez a dizájn. Vita tárgya ugyan a kinézete, de ez csak fokozza az érdeklődést iránta. A jelenlegi mintadarabokhoz, kocsimodellekhez egyáltalán nem hasonlítható, egy Smartra emlékeztet talán a leginkább. Ámde annál is kisebb és meghökkentően bizarrul néz ki. Jóformán nem is autóként tartják nyilván, hanem a besorolása az angol nyelven „quadracycle”-nek hívott kategóriához tartozik, ami magyar szóhasználattal körülbelül annyit tesz: motorral meghajtott négykerekű jármű.
Ide azok a járművek tartoznak a besorolás szerint, amelyek kisebbek 450 kilónál és 54 kilométer per óránál többel nem tudnak gurulni. A MOTIV néven ismertté vált jármű sokoldalú tervezőjének meggyőződése, hogy ez a kicsi kocsi megújíthatja, megreformálhatja a városi közlekedést, ugyanis a konstrukcióban a maximális biztonságra való törekvés jól ötvöződik és érvényesül az autó könnyedségével. Mindössze 1,2 méter széles az autó, ezáltal helyváltoztatási képessége, könnyű mozgása ideálissá teszi a nagyvárosi forgalomban. Paraméterei megelőlegezik, hogy rendkívül hatékonynak minősítsék: negyven perc alatt 80 százalékig fel lehet tölteni a 17,3kWh-ás akkumulátort, a 20 kW-os motor pedig 7,5 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 60 kilométer per órás sebességre. Kétségtelenül ez nem számít kiugró teljesítménynek, de nem is száguldozásra szánták a MOTIV-ot. A piciny személyautó nagytestvére lesz a Gordon Murray Designs szállítmányozásra készülő változata. Tiszteletre méltó vállalás, hogy olyan autóval is ki szeretnének jönni, amelyet a kerekesszékkel közlekedők is tudnak használni.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.