Bioüzemanyag termelésre használnák a pandák ürülékét

Aranyat érhet a bioüzemanyag termelésében a pandák ürüléke, mert olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek etilalkohollá alakítják át a növényi rostokat – adta hírül szerdán a The Daily Telegraph című brit lap.

Amerikai kutatók a memphisi állatkert két pandájának ürülékéből 40 fajta baktériumot különítettek el, és azt tapasztalták, hogy ezek a mikrobák rendkívül hatékonyak a növényi rostok cukorrá alakításában, amelyet azután más baktérium erjedésre késztet. A Mississippi Állami Egyetem tudósai azért vizsgálták a pandaürüléket, mert ezek a medvék szinte kizárólag bambuszt esznek, szervezetük pedig ehhez igazodón képes gyorsan megemészteni a növény rostjait és kellő mennyiségben kinyerni tápanyagot a tápértékét tekintve meglehetősen szegény bambuszból. A pandabaktériumokkal jóval olcsóbbá lehetne tenni a bioüzemanyag termelését, mivel eddig külön eljárással kellett előkészíteni a növényi alapanyagot.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.