Bioüzemanyag algából

Láttunk már alga meghajtású autókat, bioüzemanyaggal működő repülőgépeket, de most az European Aerospace Company (EADS) próbálkozik először algával meghajtott repülőgépekkel. A társaság ikermotorja, a Diamond DA 42 kizárólag algából állít elő bioüzemanyagot.

Algát használni a meghajtáshoz roppant előnyös: a repülőgép 1,5 literrel kevesebb üzemanyagot igényel óránként, mint egy hagyományos rendszer esetében, az alga ultra-magas energiatartalmának köszönhetően.
Az ESAD sokat remél az új módszertől a jövőben, de a társaság még nem jelentette be, mikortól várható a kereskedelmi alkalmazás. Mindenesetre az EADS céljai szerint 2040-re a repülőflották 10 %-ának algával való meghajtása lenne az optimális. Izgatottan várjuk a fejleményeket.
http://www.eads.com/

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.