Biopamutra állnak át Indiában a termesztők

Indiában több mint 30,000 pamuttermesztő fog biopamutot ültetni földjén, köszönhetően a Business Call to Action programnak, melynek küldetése, hogy segítsen elérni az ENSZ által a fenntartható fejlődésre vonatkozó célokat meglévő üzleti modellek környezetbarátabbá tételével.

Az Itochu és Kurkku japán cégek megállapodtak, hogy organikusan termesztett pamutot magasabb áron vásárolnak fel a tanúsítvánnyal rendelkező farmoktól. A hivatalos biogazdálkodás megkezdéséhez szükséges papírok megszerzéséhez általában három év szükséges, ráadásul drágább, is mint a hagyományos eljárás, ezért az átmeneti időszakban a japánok 20-30 százalékos prémiumot fizetnek a termelőknek. India mezőgazdasági területének mindössze 5 százalékát foglalják el pamutmezők, mégis ezek adják az ország növényvédőszer-használatának felét. A rovarölő nélkül termesztett pamutot így több mint 12,000 hektáron termesztenék, melynek évi mennyisége így 5,000 tonna lenne, és 6,000 család megélhetését biztosítaná. A beruházás nem csak a farmereknek éri meg, amióta biopamutból készült termékeket is árulnak, mindkét japán cég bevételei jelentősen növekedtek.

pamut előkészítés

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.