Biomassza tüzelőrendszert adtak át a tatabányai fűtőerőműben

A Tatabánya 23 ezer háztartásának távfűtését és melegvizét biztosító fűtőerőműben szerdán átadtak egy 20 megawatt teljesítményű, faapríték tüzelésű kazánt, valamint az üzemeléséhez szükséges szállítószalag- és tárolórendszert.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy a megyeszékhely ezzel a beruházással megtette az első lépést a távfűtés energetikai függetlensége felé. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a most átadott berendezések egy nagyobb fejlesztés részei, amellyel kiváltható a jelenlegi gáztüzelés.

Az erőműben további két, egyenként 37 megawattos faaprítékos kazán épül, amelyek 2015 végére biztosítják majd Tatabánya szinte teljes távhő- és melegvíz ellátását. A két beruházás összege meghaladja a 6,2 milliárd forintot, melyből 1,5 milliárd forint az uniós és költségvetési támogatás.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, az erőmű 2010-ben került az önkormányzat többségi tulajdonába. Jövőképében kiemelt szerephez jutott, hogy a város kétharmadát ellátó távfűtést a lehető legkevesebb költséggel üzemeltessék, hazai erőforrások használatával. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti.

A tatabányai fűtőerőmű biomasszás tüzelésre való átépítését az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. végzi el. A beruházás magában foglalja faapríték tüzelésű kazánok és a hozzájuk tartozó behordó rendszer beszerzését, valamint a berendezések beépítéséhez szükséges építészeti, gépészeti, irányítástechnikai és villamos tervezési, illetve kivitelezési munkákat.

A Tatabánya Fűtőerőmű 2015 májusában kötött 2032-ig érvényes szerződést a Vértesi Erdő Zrt.-vel százezer tonnát meghaladó mennyiségű faapríték évenkénti szállításáról. A szerződés aláírásakor elhangzott, hogy az üzletkötés értéke eléri az 1,5 milliárd forintot.

Az erdőgazdaság 20 tagú biomassza-integrációt hozott létre és logisztikai központot létesített a biztonságos ellátás érdekében. A fejlesztéssel a faapríték tüzelőanyag részaránya 86 százalék lesz, a gázfelhasználás 14 százalékra csökken. Az átalakítás előtt az erőművet gázzal fűtötték, s évente 60 millió köbméter gázt használtak fel.

Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben jelenleg három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik.

A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1,1 millió Gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak, amely a hőenergiát kétszáz kilométernyi vezetékhálózaton juttatja a város 23 ezer lakásába és a hálózatra csatlakozott intézményekbe.

A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, a fennmaradó részt az ELMIB Energetikai Zrt. és más magánbefektetők birtokolják.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.