Biomassza: Pécs mutatja az utat Európának

Az AFP videóban mutatja be a Dalkia Energia megújuló energiaforrásokat felhasználó pécsi erőművét. A hírügynökség szerint a magyarországi megoldás fordulópont lehet Európa energiafogyasztásában.

Pécs visszament az időben: fa és szalma elégetésével állítanak elő elektromos energiát és hőt – kezdi az AFP a pécsi energiatermelésről szóló videóriportját. A Dalkia Energia 85 megawattnyi energiát termelő erőműve elég hőt állít elő ahhoz, hogy fűtést biztosítsanak a 150 ezres város fele lakosságának. Az erőmű semmilyen fosszilis energiát nem használ fel – ez jelenleg egyedülálló az EU-ban egy ekkora várost illetően. A cég vezetője szerint ez a kombinált erőmű a legnagyobb Európában, mely csak biomasszát használ fel működése során. Az erőműnek köszönhetően évente 150 tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A beruházás ráadásul 100 helyi gazdának is komoly munkát ad, akik évente 200 ezer tonna szalmát visznek az erőműbe. A gazdáknak jelentős beruházásokat kellett megvalósítaniuk, ám ezt megérte végrehajtaniuk, mivel a pénzt a megrendelésekkel vissza tudják kapni, megtérülnek a fejlesztések.

Az erőmű uniós forrásoknak köszönhetően jött létre: 80 millió eurót költöttek az EU büdzséből a megvalósításra. Az AFP videója megjegyzi, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése, illetve a helyi jövedelmek növelésének pécsi példája egy fordulópont lehet Európa energiafogyasztásában.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.