Biomassza hajtotta autók: ideje a visszatérésnek?

Kris De Decker, a Low -Tech Magazine munkatársa a fa meghajtású autókat vizsgálja.

A második világháború idején mindenütt megtalálhatók voltak, a járművezetők szinte kiirtották a francia erdőket a cél érdekében.
A legtöbb bioüzemanyag ötletnek át kell mennie a konvertálás folyamatán, a biomasszát etanollá vagy biodízellé kell alakítani, ami önmagában energiát igényel. Ezek az autók gázosító fával működnek és közvetlen égésűek. Az égő fa vagy az égő maradék néhány gondolat szerint szén-dioxid semleges. Kris fa-gázüzemű járműveknek nevezi őket, de biomasszát mondani sokkal vonzóbb.

Joost Conjin nem csak ezt az autót építette fából, de körbejárta Európát és még filmet is készített róla: „Körbe tudod utazni a világot egy fűrésszel és egy baltával.”
És miután az autót fából építették, gyakorolhatja Douglas Campbell sorát a nagy Stars dalból: „amikor nem maradt más, mit elégethetsz, akkor magadat kell felgyújtanod.”

Amerikában, a pickup teherautóra esett a választás, és Dave Nichols körülbelül mindennel képes működtetni azt. Shea Gunther tavaly nyáron lefilmezte, megjegyezve, hogy „[az autót] bármivel lehet működtetni, sárral, törött üveggel vagy kavicsokkal.”
A végén, Kris elismeri, hogy vannak hátrányai a fa meghajtású autónak, nehezek, és ki lenne irtanunk a bolygón található összes erdőt. Másrészt viszont, ha előfűtenie kell az autót tíz percig, valószínű, hogy nem arra fogja használni, hogy elrobogjon a néhány kilométerre található üzletbe, bevásárolni. Egy biciklivel gyorsabban el lehet végezni ezt a munkát. Ha három órán keresztül fát kell vágnia ahhoz, hogy elautózzon a strandig, feltesszük, inkább a vonatot fogja választani.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.