Biomassza Erőművek Egyesülése cáfolja Lázár Jánost

Csak az egyéb célra fel nem használható energetikai fát használják a biomassza erőművek. A hivatalos adatok szerint nő az erdők állománya, ez cáfolja Lázár János fideszes képviselő állítását az erdőpusztulásról – hangsúlyozza a Biomassza Erőművek Egyesülése az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozatban.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője január 21-én nyújtott be módosító indítványt az Országgyűléshez, amelynek lényege: a piaci árnál magasabb áron – mert megújuló forrásból származik – kötelezően átvett áramot csak meghatározott mennyiségű és minőségű fahulladék alapú biomasszából lehessen előállítani. A javaslata által kavart vita során a képviselő azt mondta, hogy “évente horribilis mennyiségű erdőt pusztítanak ki nem gazdasági céllal”.
A biomassza szervezet idézi az erdészeti hatóságot, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságát: az erdősültség a felelős erdőgazdálkodásnak, valamint a szigorú törvényi szabályozásnak köszönhetően az elmúlt negyven év során folyamatosan nőtt, és további növekedéssel lehet számolni a jövőben is.
A fakitermelés során fa- illetve bútoripari célra nem hasznosítható fa a tűzifa, és ennek is csak egyharmada azt amit erőművekben használnak fel.

A fideszes képviselőnek arra a felvetésére, hogy a távhővel kapcsolt áramtermelők, “régen megtérült beruházásait miért kell a magyar államnak, a magyar adófizetőknek az áramdíj formájában szubvencionálni” az egyesülés a Magyar Energia Hivatal határozataira hivatkozik: “a Hivatal csak olyan erőmű számára ad illetve adott ki  (kötelező átvétel rendszer) kát  engedélyhosszabbítást, és csak annyi időre, ameddig az meg nem térül. Ezek a számítások a Kormány számára jelenleg is hozzáférhetőek a MEH-nél és ezek egyértelműen visszatükrözik a Hivatal objektív, felelős és szakmai alapú véleményét” – olvasható a közleményben.

A Biomassza Erőművek Egyesülése szóvá teszi azt is, hogy a kapcsolt áramtermelés Magyarországon mintegy kétmillió lakost érint, nem százezer embert, ahogyan azt Lázár János kijelentette. A közlemény európai uniós adatokat idézve cáfolja a fideszes képviselőnek azt a érvelését  is, hogy  Magyarországon drágább az áram, mint az Európai Unióban. Az idézett adatok szerint Magyarországon a lakossági áram ára az Európai Unió középmezőnyében van.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.