Biomassza alapú energiaközpont épült Mohácson

Biomassza energiaközpontot építtetett több mint 2,3 milliárd forintból a falemezeket gyártó mohácsi Kronospan-MOFA Hungary Kft. – közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint a a mintegy 452 millió forintos hazai és uniós támogatással megvalósult beruházás lehetővé teszi, hogy a cég a működéséhez szükséges hőenergiát földgáz helyett nagyrészt a helyben keletkező melléktermékek hasznosításával állítsa elő. A 30 megawatt teljesítményű energiaközpont gazdaságosabbá teszi a termelést, hat új munkahely létrehozásához járul hozzá, a környezetbarát technológia pedig elősegíti, hogy Magyarország teljesíthesse a kiotói egyezményben vállalt kötelezettségeit. A Kronospan-MOFA Hungary Kft. az évi 200-220 ezer köbméteres gyártó- és 120 ezer köbméteres lakkozókapacitású mohácsi falemezgyárban elsősorban exportra gyártott termékeivel tavaly 13,2 milliárd forint árbevételt és nulla körüli eredményt ért el, az idén 16 milliárd forint bevételt és pozitív eredményt vár. A jelenleg mintegy 180 dolgozót foglalkoztató társaság elődje, a Mohácsi Farostlemezgyár az 1950- es években kezdte meg a termelést a Duna-parti városban. A világ legnagyobb falemezgyártó cégcsoportja, a Kronospan Holding 2004-ben 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a gyárat működtető Mofa Rt.-ben, majd két évvel később a fennmaradó részt is megvásárolta.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.