Biogázzal hajtják a buszokat a finn fővárosban

Hazai előállítású biogázzal óvják meg Helsinki levegőjét közel kétezer tonnányi szén-dioxid kibocsátástól.

A finn fővárosban ebben az évben teljes mértékben megújuló forrásból származó biogázzal közlekedhetnek a CNG autóbuszok. Mindez egy nyílt versenyeztetési eljárásnak köszönhető, melyet a finn BKK, vagyis a Helsingin seudun liikenn (HSL) írt ki korábban. Ezen a biogázt előállító Gasumot választották ki győztesnek, mely 2018-ig szállíthat környezetbarát bioüzemanyagot a CNG buszokat is üzemeltető közösségi szolgáltatónak (Helsingin Bussiliikenne Oy).

Helsinkiben mintegy 100 darab alacsonypadlós, CNG busz szállítja az utasokat nap mint nap. A finnek úgy számolnak, hogy ezzel a lépéssel 1367 tonnányi szén-dioxid kibocsátástól tudják a főváros levegőjét megóvni 2017-ben. Ez annyi, mint amit egyetlen egy személyautó pöfögne ki 11 millió kilométer megtétele alatt. A buszok töltésére mintegy 600 00 kilogrammnyi CNG használnak fel az év folyamán.

Az üzemanyagként használható biometán alapját különféle szerves anyagokból, hulladékokból előállított biogázból nyerik. Ezen üzemanyag előnye, hogy a földgázzal szinte megegyező fűtőértékkel rendelkezik és csak kis mértékben tartalmas szén-dioxidot. Ennek köszönhetően a biometánnal hajtott járműveknek elenyésző a károsanyag-kibocsátása, emellett az üzemanyag az idők végezetéig előállítható, hiszen a hulladék mellett, akár szennyvízből is készülhet, írja a vezess.hu.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.