Biogáz üzemet avattak Békésen

Békés város határában, egy tehenészetben 1,3 milliárd forintból építették fel az 1,2 megawatt teljesítményű biogáz erőművet, amelyben helyben keletkezett szerves trágyából állítanak elő villamos és hőenergiát.

Fónagy János a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. békési telephelyén épült biogáz üzemének ünnepélyes átadásán kiemelte: az EU előírásai szerint Magyarországnak 2020-ra 13 százalékra kell növelnie a megújuló energiaforrások felhasználási arányát az ország teljes energiafogyasztásán belül. Magyarország ezt a célt közel 15 százalékra tudja teljesíteni a kormány energiapolitikai intézkedéseinek köszönhetően.

Az államtitkár elmondta: Magyarország a 2007-2010 EU fejlesztési periodusban biogáz üzemek építésére 11,4 milliárd forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást hívhatott le, a beruházási költségek összege meghaladta a 23 milliárd forintot. Magyarországon az elmúlt évtizedben kiugró növekedés figyelhető meg a bioenergiák hasznosításában. Az eredmény a megfontolt hazai támogatási környezetnek és a kötelező átvételi rendszernek köszönhető.

A Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, Végh László az ünnepségen elmondta: a mezőgazdasági vállalkozás Békés város határában 633 millió forint EU-támogatás segítségével 1,3 milliárd forintból építette fel a biogáz üzemet. Az erőmű teljesítménye 1,2 megawatt. A megújuló energiát, villamosáramot és hőt szerves trágyából állítják elő, a tehenészeti telepen termelődő alapanyagból. A biogáz üzem melléktermékeként keletkezett szerves trágyával évente 600-700 hektáron biztosítják a tápanyag utánpótlást, 2500 tonna műtrágyát váltanak ki. A megtermelt villamosenergia 2500, a hőenergia 1500 háztartás éves energiaigényét fedezi éves szinten. Hozzátette: a beruházás megvalósítására és üzemeltetésére a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. a Biogáz Unió Zrt.-vel Biogáz Béta néven közös vállalkozást hozott létre. A szerves trágya kezelése és tárolása jelentős költséggel jár, hasznosítása alternatív energiaként többletbevételt hoz, minimálisra csökkenti a költségeket – mutatott rá.

A Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. 2700 hektár szántóföldön gazdálkodik. Ötszáz hektáron hibrid kukoricát állít elő és feldolgozza saját vetőmagüzemében, ahol bérben is dolgoznak. Jelentős a tejtermelő ágazat, a tehenészetben 1200 az anyaállatok száma. A gazdaság árbevétele éves szinten mintegy kétmilliárd forint.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.