Bioetanol: megaüzem ötvenmilliárdból Mohácson

Mintegy ötvenmilliárd forintból Európa legnagyobb bioetanol-üzemét építheti fel egy amerikai–ír vállalkozás a Duna-parti városban.

Jóváhagyta csütörtöki ülésén az önkormányzat és a Pannónia Ethanol Zrt. közötti megállapodást, így nincs elvi akadálya annak, hogy az amerikai-ír tulajdonban álló cég megvalósítsa szándékát, és bioetanolt gyártó üzemet építsen fel Mohácson írja a bama.hu. A tervezett beruházás óriási összegbe, mintegy ötvenmilliárd forintba kerül, megvalósításának határideje 2014 január 15. Az üzem a cég szerint Európa legnagyobb bioetanol-előállítója lesz, ha elkészül. A megállapodás értelmében az önkormányzat azon túl, hogy minden rendelkezésre álló eszközével segíti a beruházás megvalósítását, azzal járul hozzá a vállalkozás sikeréhez, hogy eladja a kikötő közelében azokat a telkeket, amelyeken a gyár épül. Összességében negyven hektárról van szó.

 
– Jó esély van rá, hogy a beruházás megvalósuljon – jelentette ki Szekó József, Mohács polgármestere az ülésen -, a városban ehhez adottak a feltételek. Az új álláshelyek mellett az sem elhanyagolható hogy az iparűzési adóból származó eddigi bevételeink, megduplázódhatnak, ez évente háromszázmilliós többletet jelenthet – tette hozzá. A gyár építésén háromszázötvenen dolgozhatnak, elkészülte után pedig hetvenöt – közép- és felsőfokú végzettségű munkavállaló – ember találhat állásra az üzemben. Közvetve azonban akár mintegy ezer munkahelyet is jelenthet a beruházás, hiszen az alapanyag, a kukorica előállítói számára is megélhetést kínálhat. Utóbbit tekintve óriási mennyiségről, évente több mint egymillió tonnáról van szó – ez a magyarországi termés mintegy tizede.
Az ülésen jelen volt a cég projektmenedzsere is, aki hangsúlyozta, az üzem építésében, majd működtetésében kiemelten számítanak a helyi munkavállalókra.

 
Később nemcsak a szemeket hasznosítanák
A cég projektmenedzsere az ülésen elmondta, Magyarországon korábban 38 üzem létesítését jelentették be – egyet éppen Mohácson – különféle vállalkozások, ezekből nyolc kapta meg a szükséges engedélyeket, s közülük jelenleg egy áll (Dunaföldváron) építés alatt – ez pedig az övék. Kifejtette, jelenleg is a legkorszerűbb, környezetbarát technológiát alkalmazzák, azonban már zajlanak azok a fejlesztések, amelyek célja, hogy ne csak a kukoricaszemeket hasznosítsák az előállítás során, hanem a teljes növényt. Egyébiránt mindkét eljárás során, miután kivonták az alkoholt a tengeriből, a fennmaradó „törköly” állatok etetésére kiváló, így azt is értékesítik. A projektmenedzser elmondta azt is, az üzem 75–100 kilométeres körzetében tervezik az alapanyag felvásárlását olyan áron, „amit a piac diktál”. Képviselői kérdésre kizártnak nevezte, hogy külföldről génmódosított kukoricát vásárolnának.

 
Egyre több töltőállomáson beszerezhető
A cég képviselője kiemelte, a bioüzemanyagok részarányának növelését előírja az Európai Unió, a tagállamokban 2020-ra el kell érni a húszszázalékos arányt – ez ma Magyarországon négy százalék alatt marad. Jelenleg a megyében már tíz töltőállomáson – például Pécsett és Komlón – lehet E85-ös üzemanyagot (vagyis bioetanolt) vásárolni. A hajtóanyag – ami 85 százalékban alkoholt, 15 százalékban pedig benzint tartalmaz – majdnem száz forinttal olcsóbb, mint a benzin. A szakemberek szerint bármilyen típusú, elektronikus befecskendezésű, benzinüzemű jármű tulajdonosa átalakítás nélkül kipróbálhatja húsz–huszonöt százalékban keverve a benzinnel. Karburátoros autók esetében tízszázalékos keverési arány a javasolt. Kizárólag bioetanol használatához átalakító berendezés szükséges, ez típustól függően negyven-nyolcvanezer forintba kerül. A beavatkozást már több baranyai szakműhelyben is el tudják végezni.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.